Jakie produkty można przynosić do jadłodzielni? Mogą to być m.in. przetwory własne, ciasta, zupa, sery, jogurty, twarogi itd. Powinny być one umieszczone w pojemnikach, szczelnie zapakowane oraz opatrzone opisem (np. z datą przygotowania).
Nie wolno natomiast przynosić do tego miejsca surowego mięsa, produktów przygotowanych z niepasteryzowanego mleka, potraw zawierających surowe jaja oraz np. produktów, które są już przeterminowane lub nadpoczęte. Chodzi np. o otwarte puszki czy słoiki.
Nie należy też przynosić produktów, które wymagają trwałych warunków chłodniczych, a przebywały poza lodówką ponad 30 minut. To nie wszystko. Do jadłodzielni nie powinny trafiać potrawy z oznakami popsucia (chodzi o wydęte wieczka słoików, nietypowy zapach lub kolor czy obecność pleśni) oraz alkohol.
Są też porady dla osób korzystających z takiej formy dzielenia się jedzeniem. „Pamiętaj, że korzystasz z produktów na własną odpowiedzialność – czytamy w regulaminie zamojskiej Jadłodzielni. „Oceń produkt przed spożyciem za pomocą wzroku, węchu, smaku, informacji na opakowaniu”.
Jadłodzielnia przy ul. Peowiaków została założona przez Caritas Diecezji Zamojsko-Lubaczowskiej, PGK Zamość oraz miasto Zamość.
Wytrawny sernik z pomidorkami
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?