- W Zamościu mam okazję oceniać potrawy po raz drugi. Powiem krótko – wszystkie potrawy były znakomite i wszystkie należałoby wyróżnić - powiedziała przed ogłoszeniem wyników Barbara Fatyga, sekretarz Stowarzyszenia Polskich Kucharzy i Cukierników i przewodnicząca jury.
Kategoria zupy
1. Zagroda Roztocze – zupa grzybowa z pulpetami z królika
2. Restauracja Padwa – roztoczańska zupa kurkowa
3. Restauracja Carskie Koszary – zupa kwaśnica pomidorowa
Kategoria drugie danie
1. Zagroda Roztocze – zrazy wieprzowe z podgrzybkami z sosem tymiankowym
2. Restauracja Padwa – pierogi z soczewicą
3. Pierogarnia Zamojska – pierogi z kapustą i grzybami leśnymi
Kategoria wypieki, chleby, ciasta
1. Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych Nr 2 im. Tadeusza Kościuszki w Zamościu – niedzielne amoniaczki
2. Koło Gospodyń Wiejskich – Zadnoga – ciasto z rabarbarem
Nalewki
1. Zagroda Guciów - nalewka tarninowa
2. Zagroda Roztocze – nalewka: brusznica i żurawinowa
3. Zajazd Uroczysko – nalewka żurawinowa
Gospodarstwo Pasieczne „Miody Roztocza” otrzymało wyróżnienie za miód nektarowy z nostrzyka białego.
Potrawy i nalewki oceniało jury w składzie: Barbara Fatyga i Andrzej Baczkowski ze Stowarzyszenia Polskich Kucharzy i Cukierników, Agnieszka Grabska i Jacek Bełz z UM, Magdalena Kubina z restauracji "Muzealna", Janusz Nowosad - dyrektor ZDK i Marek Jawor, prezes Lokalnej Organizacji Turystycznej Zamość i Roztocze .
Strefa Biznesu: Plantatorzy ostrzegają - owoce w tym roku będą droższe
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?