Potrawy były przygotowywane i degustowane w sobotę na Rynku Wielkim.
- Niekwestionowanym zwycięzcą konkursu okazał się Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych nr 2 im. Tadeusza Kościuszki w Zamościu – laureat prawie wszystkich kategorii konkursowych - mówi Paweł Czechalski z UM Zamość.
- Jestem bardzo dumny z moich uczniów i wzruszony - powiedział nam po konkursie szczęśliwy Zbigniew Gniwek, dyrektor ZSP nr 2 w Zamościu - Nasi uczniowie mają w programie zajęcia gastronomiczne, ale pomysł startu w konkursie wymagał już inicjatywy ich i wychowawców. W zeszłym roku też odnieśli sukces w konkursie, ale tym razem przeszli samych siebie.
Jarmark Hetmański 2012 - relacja, zdjęcia
Tegoroczny konkurs „Smaki Zamościa i Roztocza” przeprowadzony został w następujących kategoriach:
a) wyroby gastronomiczne – zupy
b) wyroby gastronomiczne – drugie dania
c) wypieki, chleby, ciasta
d) nalewki
e) inne wyroby gastronomiczne.
Zwycięzcy konkursu "Smaki Zamościa i Roztocza"
* Wyroby gastronomiczne – zupy
I Miejsce: Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych nr 2 im. Tadeusza Kościuszki w Zamościu
Krupnik Roztoczański
II Miejsce: Koło Gospodyń Wiejskich w Wielączy Kolonii
Staropolski żur z Połamańcem
III Miejsce: MARINA – Maria Ryń z Nielisza
Barszcz z Sałaty
* Wyroby gastronomiczne – drugie dania
I Miejsce: Zofia i Henryk Kaproń – Zagroda „Roztocze” w Obszy
Kaczka faszerowana po obszańsku
II Miejsce: Magdalena Kubina – Restauracja „Muzealna” w Zamościu
Królik po wiejsku na kopytkach z mąki gryczanej z surówką z buraka
III Miejsce: Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych nr 2 im. Tadeusza Kościuszki w Zamościu
CZEBUREKI
* Wypieki, chleby, ciasta
I Miejsce: Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych nr 2 im. Tadeusza Kościuszki w Zamościu
Chleb rodzinny
II Miejsce: Koło Gospodyń Wiejskich w Ruskich Piaskach
Piróg drożdżowy a kaszą i serem
III Miejsce: Koło Gospodyń Wiejskich w Bodaczowie
Pączki tradycyjne
* Nalewki
I Miejsce: Andrzej Józef Kudlicki – Tomaszów Lubelski
Roztoczański Zestaw Biesiadny
II Miejsce: MARINA – Maria Ryń z Nielisza
Wino z mleczu
III Miejsce: Zofia i Henryk Kaproń – Zagroda „Roztocze” w Obszy
Nalewka z brusznicy leśnej, pokrzywy z miętą i żurawiny leśnej
* Inne wyroby gastronomiczne
I Miejsce: Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych nr 2 im. Tadeusza Kościuszki w Zamościu
Dżem rabarbarowy
II Miejsce: Irena i Marian Śliczniak – Gospodarstwo Pasieczne ULIK
Miód fasolowy i miód rzepakowy
Nagrody przyznała komisja w składzie:
• Jacek Jakubczak – Zarząd Polskich Kucharzy i Cukierników w Lublinie
• Marek Jawor – Prezes Lokalnej Organizacji Turystycznej „Zamość i Roztocze”
• Jadwiga Machulewska – Zarząd LOT „Zamość i Roztocze”
• Barbara Czuwara – Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych nr 2 w Zamościu
• Izabella Winiewicz – Cybulska
Kryterium oceny w konkursie stanowiły walory smakowe, wygląd i powiązania z historią i tradycjami kulinarnymi regionu.
Podczas Jarmarku to na trzech zamojskich rynkach (Rynek Wielki, Solny i Wodny) wystawionych było około 200 stoisk, w tym 150 stoisk handlowych, ok. 40 stoisk twórców ludowych i kolekcjonerów.
Jak głosujemy w II turze wyborów samorządowych
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?