3 z 8
Poprzednie
Następne
Przepisy na święta: śledzie na wigilię na 7 oryginalnych sposobów!
Przepisy na święta: śledzie na wigilię
Śledzie tradycyjne w oleju roztoczańskim Potrzebujemy: śledzie, rzepakowy olej świąteczny roztoczański, sól, cebula. Śledzie przygotowujemy wstęppnie tak jak w przepisie na śledzie z czosnkiem. czyli: 10 płatów śledziowych z solanki płuczemy w wodzie i zalewamy wodą z dodatkiem literatki octu. Śledzie moczą się kilka godzin aż stracą słony smak i zmiękną im ości (w tym celu właśnie stodujemy ocet). Następnie kroimy śledzie w kawałki w poprzek, układamy na talerzu i posyp[ujemy dużą ilością cebuli. Cebula pokrojona jest w talarki lub półtalarki, posypana solą i lekko zgnieciona w dłoniach. Na posypane cebulą śledzie lejemy olej roztoczański.