- Produkcja i przetwórstwo żywności napędzają gospodarkę regionu. Rolnictwo ekologiczne, które wymaga dużo zaangażowania, a czasem i poświęcenia jest naszą wielką dumą - podkreślił członek zarządu województwa lubelskiego Zdzisław Szwed.
Laureaci zostali wybrani spośród rolników i przetwórców prowadzących certyfikowaną produkcję ekologiczną. Idea, która przyświeca temu wydarzeniu to promowanie rolnictwa ekologicznego oraz nagradzanie najlepszych rolników w tej kategorii.
W związku z panującą epidemią wyłonienie zwycięzców odbyło się bez wizytacji gospodarstw.
Laureaci konkursu „Ekolubelskie 2020” to:
- I miejsce - Robert Janowski, powiat chełmski (prowadzi gospodarstwo ekologiczne, zajmuje się przetwórstwem mleka ekologicznego)
- II miejsce - Robert Goch, powiat łęczyński (uprawia ziemniaki, orzech włoski, borówki, maliny; prowadzi hodowle królików, kur, gęsi, indyków)
- III miejsce - Krystian Podoba, powiat tomaszowski (producent tradycyjnych wędlin -wędzonek, kiełbas, podrobów).
- Wszyscy laureaci otrzymali pamiątkowe grawertony, bony zakupowe oraz nagrody rzeczowe
Wyróżnienia w konkursie „Ekolubelskie 2020” otrzymali:
- Barbara i Piotr Banasiowie, powiat lubartowski (ekologiczna uprawa truskawek, malin, jabłek, seradeli, żyta, gryki)
- Waldemar Bednarczyk, powiat krasnostawski (uprawia dynie, ziemniaki, czosnek i pszenżyto)
- Ewa Kłodnicka, powiat lubelski (uprawia zioła: tymianek właściwy, szałwię lekarską, rutwicę lekarską)
echodnia.eu Świętokrzyskie tulipany
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?