MKTG NaM - pasek na kartach artykułów
6 z 15
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Jajka na miękko to najzdrowszy sposób przygotowania jajka....
fot. gdolgikh/123rf.com

Najzdrowsze i najsmaczniejsze jajka. Które są lepsze – sadzone czy jajecznica? Przyrządź je w ten sposób, aby wydobyć z nich cenne wartości

Miejsce 1. Jajka na miękko

Jajka na miękko to najzdrowszy sposób przygotowania jajka. Dzięki temu, że jest ono gotowane w całości, a więc razem ze skorupką nie potrzebujemy używać do tego tłuszczu. To sprawia, że jajko na miękko jest niskokaloryczne, a równocześnie sycące, pozwoli nam więc zadbać o figurę i nie podjadać między posiłkami. Wrzątek sprawia, że z jego powierzchni znikają wszelkie drobnoustroje, a wszystkie wartości odżywcze są zachowane w środku.

Aby ugotować jajka na miękko zwykle należy je gotować ok. 3 minuty od zagotowania się wody. Jeśli lubimy bardziej płynne jajko to odejmujemy 1 minutę, a jeśli bardziej ścięte białko i żółtko częściowo też do dodajemy minutę. Po określonym czasie należy jajka wyjąć do zimnej wody, aby zatrzymać proces gotowania.

Zobacz również

Ktoś dewastuje toalety na Wenecji! Odtąd będzie można płacić tylko kartą

NOWE
Ktoś dewastuje toalety na Wenecji! Odtąd będzie można płacić tylko kartą

Nowe nazwy ulic we Wrocławiu. Odkryj, co może się zmienić na mapie miasta

NOWE
Nowe nazwy ulic we Wrocławiu. Odkryj, co może się zmienić na mapie miasta

Polecamy

O absolutorium dla prezydenta, budżecie i miejskich inwestycjach

O absolutorium dla prezydenta, budżecie i miejskich inwestycjach

Co robić w najkrótszą noc w roku, czyli w noc świętojańską? Poznaj tradycje

O TYM SIĘ MÓWI
Co robić w najkrótszą noc w roku, czyli w noc świętojańską? Poznaj tradycje

Dzień otwarty Lubelskiego Ośrodeka Doradztwa Rolniczego w Końskowoli

Dzień otwarty Lubelskiego Ośrodeka Doradztwa Rolniczego w Końskowoli