MKTG NaM - pasek na kartach artykułów
7 z 18
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Karczochy mogą stanowić wykwintne danie i oryginalną ozdobę...
fot. Arroka2 (Pixabay.com)

Jadalne i piękne. Poznaj 15 roślin, które ozdobią ogród i wykorzystasz je w kuchni. Zobacz, co z nich zrobić i jak uprawiać

Karczoch zwyczajny

Karczochy mogą stanowić wykwintne danie i oryginalną ozdobę ogrodu. W odróżnieniu do większości opisanych tu roślin są dość wymagające, ale ich uprawa w Polsce również udaje się (pochodzą z południa Europy, dlatego mają szczególne zapotrzebowanie na słońce i ciepło).

Karczochy mogą kojarzyć się z wielkimi ostami. Tworzą dość duże, kuliste kwiaty, które od spodu wyglądają jak pokryte łuskami, a od góry – jak zwieńczone fioletowym pióropuszem. Kwiatostany karczochów są nie tylko ciekawe – to właśnie one są jadalną częścią rośliny. A dokładnie – dno kwiatowe i otaczające go listki. Jada się je, po dokładnym obraniu, gotowane, duszone lub smażone. Nadają się również do marynowania.

Karczochy uprawia się z rozsady, przygotowanej wiosną. Do ogrodu można je posadzić dopiero, kiedy minie ryzyko nocnych przymrozków (po połowie maja). Potrzebują miejsca ciepłego i zacisznego oraz żyznej, przepuszczalnej ziemi, najlepiej o lekko zasadowym lub obojętnym odczynie.

Zobacz również

Moder: - Jest bardzo dużo pozytywów po meczu z Francją. Kiwior: - Karny był słuszny

Moder: - Jest bardzo dużo pozytywów po meczu z Francją. Kiwior: - Karny był słuszny

Kierująca seatem uderzyła w słup sieci energetycznej

Kierująca seatem uderzyła w słup sieci energetycznej

Polecamy

Czy znasz ten cenny owoc? To nie aronia, ani borówka. Poznaj świdośliwę

HIT DNIA
Czy znasz ten cenny owoc? To nie aronia, ani borówka. Poznaj świdośliwę

100 proc. frekwencji przez 9 lat. Internauci dyskutują o nagrodach za obecność

100 proc. frekwencji przez 9 lat. Internauci dyskutują o nagrodach za obecność

Bezproblemowe ciasto z agrestem według przepisu sąsiadki. Zrobisz je na oleju

Bezproblemowe ciasto z agrestem według przepisu sąsiadki. Zrobisz je na oleju