Święcenie potraw w Kościele Katolickim to tradycja od wielu wieków
Wielka Sobota, czyli przedostatni dzień Wielkiego Tygodnia to czas, kiedy przychodzimy do kościołów, żeby poświęcić potrawy przyniesione w wielkanocnych koszyczkach. Ta tradycja w kościele sięga wielu wieków, również w Polsce. Jak powiedział nam ks. kan. Ryszard Pazgrat, proboszcz parafii pw. Najświętszej Maryi Panny Wniebowziętej w Mórce, pierwotnie wyglądało to inaczej.
Proboszcz jeździł po wioskach, gdzie wystawiano stoły i tam było święcenie. Z biegiem czasu to się wszystko przeniosło do kościoła. Ze względów praktycznie było łatwiej
- powiedział nasz rozmówca, który dodał, że w Wielką Sobotę oprócz święcenia potraw w kościele również odwiedza pozostałe miejscowości należące do móreckiej parafii.
Symbolika wielkanocnego koszyczka i potraw
Potrawy, które wkładamy do wielkanocnego koszyczka, mają swoją symbolikę. To m.in. jajka, czyli symbol nowego życia, baranek z masła symbolizujący zmartwychwstałego Jezusa czy sól, która ma chronić przed zepsuciem, symbolizuje oczyszczenie i prawdę.
Po pierwsze chcemy panu Bogu podziękować za dar jedzenia (...). Po drugie prosić by to błogosławieństwo nieustannie nam towarzyszyło. To, co się znajduje w koszyczku, to podstawowe produkty, które na co dzień używamy
- podkreślił nasz rozmówca.
Więcej w naszym materiale filmowym. Zobacz!
Zobacz również na naszemiasto.pl
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?