Według Światowej Organizacji Zdrowia: „Gospodarstwa domowe powinny stosować diety oparte głównie o produkty roślinne, bogate w różnorodne warzywa i owoce, rośliny strączkowe oraz niskoprzetworzone produkty zbożowe. Dowody na to, że taki sposób żywienia zapobiega lub opóźnia znaczną część niezakaźnych chorób przewlekłych (chorób cywilizacyjnych, w tym nowotworów), są spójne.”
W czasie trwania choroby nowotworowej możliwości spożywania danych produktów lub grup produktów dyktuje nie tylko rodzaj nowotworu oraz jego stopień zaawansowania ale i indywidualna reakcja na radioterapię, chemioterapię czy choroby współtowarzyszące m.in. cukrzyca, przewlekła choroba nerek, nadciśnienie (te choroby muszą być także uwzględnione w planowaniu diety chorego).
Przy chorobie nowotworowej rodzi się wiele pytań zarówno dla samych chorych jak i ich opiekunów. Co zrobić by żywienie było właściwe ale i nieobciążające organizmu? Jakich pokarmów należy się wystrzegać?
Na te i wiele innych pytań odpowiedzą organizatorzy spotkania na temat żywienia w chorobie onkologicznej.
W programie spotkania zaplanowano, m.in.: wykład pt. "Wskazówki żywieniowe dla chorych onkologicznie" oraz pokaz kulinarny, pn. "Przepisy kulinarne dostosowane do wymagań żywieniowych pacjentów onkologicznych".
Warsztaty odbędą się w siedzibie Szpitala w dniu 24 lutego 2017 r., o godz. 13:00 w sali nr 210 (II piętro).

Mięso z laboratorium nie dla Włochów
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?