Uczniowie ze Szczebrzeszyna odwiedzili szkoły w Schwäbisch Hall i Crailsheim. Dzięki zajęciom integracyjnym i warsztatom mogli poszerzyć swoją wiedzę zawodową. Zwiedzali też zabytki oraz odwiedzili miejscowe miejsca pamięci. Dyskutowali także z niemieckimi uczniami na temat różnych wydarzeń związanych z II wojną światową (omawiano m.in. losy ludności cywilnej), a także przedstawili prezentację multimedialną na temat historii Szczebrzeszyna i jego zabytków. Opowiedzieli także o swojej szkole oraz regionie w którym żyją i mieszkają.
Nie tylko to było ważne. Uczniowie ze Szczebrzeszyna uczestniczyli m.in. w warsztatach w które prowadził Waldemar Pazur. Jest on nauczycielem praktycznej nauki zawodu Crailsheim oraz szefem kuchni w niemieckich (nie tylko), renomowanych restauracjach. Ostatnio gotował dla międzynarodowej publiczności na Expo w Dubaju.
„Największym sukcesem szefa Pazurka jest osiągnięcie najbardziej prestiżowego odznaczenia kulinarnego, którym jest gwiazdka Michelin, zdobyta w niemieckiej restauracji Eisenbach w Schwäbisch Hall” – czytamy w komunikacie nadesłanym do naszej redakcji. „Uczniowie z wielkim zainteresowaniem i chęcią do działania korzystali z warsztatów, których efektem końcowym były pyszne i piękne arcydzieła kulinarne. W ramach współpracy wolontariatu szkolnego naszej szkoły oraz szkół w Schwäbisch Hall i Crailsheim zebrano też datki na pomoc dla uchodźców z Ukrainy”.
Uczniowie ze Szczebrzeszyna uczestniczyli również m.in. w wieczorze literackim, który zorganizowano w Szkole Zawodowej w Crailsheim. Wyjazd był jednym z elementów współpracy partnerskiej pomiędzy powiatami: zamojskim i Schwäbisch Hall.
Jak głosujemy w II turze wyborów samorządowych
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?