6 z 7
Poprzednie
Następne
Światowy Dzień Soku. Poznaj 5 przepisów na domowe soki owocowo-warzywne. To prawdziwe bomby witaminowe
Sok z pigwy
Sok pigwowy można zrobić w podobny sposób jak sok z malin. Wystarczy owoce zasypać cukrem i po paru dniach przelać do słoików.
Składniki: 1 kg pigwy, 600 g cukru białego kryształu
Pigwę należy umyć i drobno pokroić. Pokrojone owoce należy umieścić w wysokim słoiku i zasypać cukrem. Na wierzchu należy zawiązać gazę lub ściereczkę tetrową. Można ją przytrzymać sznurkiem lub gumką recepturką. Owoce w słoiku powinny być dokładnie przykryte cukrem. W tym celu można delikatnie potrząsać naczyniem. Po około 3-5 dniach pigwa puści sok. Gotowy sok należy przelać do butelek lub słoików.