Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Smaki Zamościa i Roztocza. Wybrali najsmaczniejsze dania

JN
Jarmark Hetmański
Jarmark Hetmański Joanna Nowicka
Krupnik Roztoczański, kaczka faszerowana po obszańsku, Chleb Rodzinny, dżem rabarbarowy oraz Roztoczański Zestaw Biesiadny - to niekwestionowani zwycięzcy konkursy kulinarnego „Smaki Zamościa i Roztocza” zorganizowanego w ramach XVIII Jarmarku Hetmańskiego. Zobacz wyniki konkursu. Dodajemy też kilka niepublikowanych dotąd zdjęć z Jarmarku.

Potrawy były przygotowywane i degustowane w sobotę na Rynku Wielkim.
- Niekwestionowanym zwycięzcą konkursu okazał się Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych nr 2 im. Tadeusza Kościuszki w Zamościu – laureat prawie wszystkich kategorii konkursowych - mówi Paweł Czechalski z UM Zamość.

- Jestem bardzo dumny z moich uczniów i wzruszony - powiedział nam po konkursie szczęśliwy Zbigniew Gniwek, dyrektor ZSP nr 2 w Zamościu - Nasi uczniowie mają w programie zajęcia gastronomiczne, ale pomysł startu w konkursie wymagał już inicjatywy ich i wychowawców. W zeszłym roku też odnieśli sukces w konkursie, ale tym razem przeszli samych siebie.

Jarmark Hetmański 2012 - relacja, zdjęcia

Tegoroczny konkurs „Smaki Zamościa i Roztocza” przeprowadzony został w następujących kategoriach:
a) wyroby gastronomiczne – zupy
b) wyroby gastronomiczne – drugie dania
c) wypieki, chleby, ciasta
d) nalewki
e) inne wyroby gastronomiczne.

Zwycięzcy konkursu "Smaki Zamościa i Roztocza"

* Wyroby gastronomiczne – zupy
I Miejsce: Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych nr 2 im. Tadeusza Kościuszki w Zamościu
Krupnik Roztoczański
II Miejsce: Koło Gospodyń Wiejskich w Wielączy Kolonii
Staropolski żur z Połamańcem
III Miejsce: MARINA – Maria Ryń z Nielisza
Barszcz z Sałaty

* Wyroby gastronomiczne – drugie dania
I Miejsce: Zofia i Henryk Kaproń – Zagroda „Roztocze” w Obszy
Kaczka faszerowana po obszańsku
II Miejsce: Magdalena Kubina – Restauracja „Muzealna” w Zamościu
Królik po wiejsku na kopytkach z mąki gryczanej z surówką z buraka
III Miejsce: Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych nr 2 im. Tadeusza Kościuszki w Zamościu
CZEBUREKI

* Wypieki, chleby, ciasta
I Miejsce: Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych nr 2 im. Tadeusza Kościuszki w Zamościu
Chleb rodzinny
II Miejsce: Koło Gospodyń Wiejskich w Ruskich Piaskach
Piróg drożdżowy a kaszą i serem
III Miejsce: Koło Gospodyń Wiejskich w Bodaczowie
Pączki tradycyjne

* Nalewki
I Miejsce: Andrzej Józef Kudlicki – Tomaszów Lubelski
Roztoczański Zestaw Biesiadny
II Miejsce: MARINA – Maria Ryń z Nielisza
Wino z mleczu
III Miejsce: Zofia i Henryk Kaproń – Zagroda „Roztocze” w Obszy
Nalewka z brusznicy leśnej, pokrzywy z miętą i żurawiny leśnej

* Inne wyroby gastronomiczne
I Miejsce: Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych nr 2 im. Tadeusza Kościuszki w Zamościu
Dżem rabarbarowy
II Miejsce: Irena i Marian Śliczniak – Gospodarstwo Pasieczne ULIK
Miód fasolowy i miód rzepakowy

Nagrody przyznała komisja w składzie:
• Jacek Jakubczak – Zarząd Polskich Kucharzy i Cukierników w Lublinie
• Marek Jawor – Prezes Lokalnej Organizacji Turystycznej „Zamość i Roztocze”
• Jadwiga Machulewska – Zarząd LOT „Zamość i Roztocze”
• Barbara Czuwara – Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych nr 2 w Zamościu
• Izabella Winiewicz – Cybulska

Kryterium oceny w konkursie stanowiły walory smakowe, wygląd i powiązania z historią i tradycjami kulinarnymi regionu.

Podczas Jarmarku to na trzech zamojskich rynkach (Rynek Wielki, Solny i Wodny) wystawionych było około 200 stoisk, w tym 150 stoisk handlowych, ok. 40 stoisk twórców ludowych i kolekcjonerów.

od 12 lat
Wideo

Wybory samorządowe 2024 - II tura

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na zamosc.naszemiasto.pl Nasze Miasto