Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

„Rosyjska sałatka” w karcie dań na szczycie NATO. Wywołała konsternację

Anna Daniluk
Anna Daniluk
Sałatka Oliver wywołała oburzenie nazwą powszechnie używaną w Hiszpanii.
Sałatka Oliver wywołała oburzenie nazwą powszechnie używaną w Hiszpanii. gettyimages.com/Elena_Danileiko
Kulinarna wpadka za kulisami szczytu NATO w Madrycie. Według agencji Reuters winę ponosi sałatka, która odebrana została jako dyplomatyczny nietakt. Co za danie wywołało oburzenie?

W skrócie

Agencja Reuters podała, że 28 czerwca 2022 roku dziennikarze i urzędnicy z całego świata zobaczyli „rosyjską sałatkę” w restauracyjnym menu. Nazwa wzbudziła kontrowersje i została uznana za nietakt. Szczególnie w obliczu inwazji rosyjskiej w Ukrainie. Dziennikarze zauważyli danie w karcie, czekając na przybycie prezydenta Stanów Zjednoczonych Ameryki Joe Bidena.

Kliknij w przycisk, aby zobaczyć różne sałatki z warzywami i majonezem

„Rosyjska sałatka na szczycie NATO? Jestem trochę zaskoczony tym wyborem potrawy” - powiedział dziennikarz Iñaki López w rozmowie z hiszpańskimi mediami La Sexta.

Reuters donosi, że mimo napiętnowanej nazwy sałatka wyprzedała się w mgnieniu oka.

Sałatka rosyjska w Hiszpanii

„Rosyjska sałatka” znana jest w Portugalii i Hiszpanii od wielu lat. Znany szef kuchni Jose Andres, twórca World Central Kitchen, zmienił nazwę sałatki rosyjskiej (Ensaladilla Rusa) na „sałatkę ukraińską”. Podobne zabiegi zauważyliśmy w polskich garmażerkach, kiedy pierogi ruskie zyskiwały nazwę pierogów ukraińskich lub opisywano je jako pierogi z serem i ziemniakami.

Po 1905, a potem 1917 roku, wypędzeni z ojczyzny rosyjscy arystokraci spopularyzowali to danie w zachodniej Europie – do tej pory w każdej niemal hiszpańskiej, portugalskiej, a nawet włoskiej garmażerii znaleźć można ensalada rusa czy też insalata russa – pisała blogerka.

Przepis na sałatkę jarzynową

Natalia Mętrak – Ruda na blogu „Przeszłość od kuchni” pisała o sałatce Oliver, która była pierwowzorem sałatki rosyjskiej. Danie wymyślił Lucien Oliver i serwował ją w restauracji Hermitage w Moskwie. Danie składało się z wyszukanych składników. Najstarszy drukowany przepis pochodzi z marca 1894 roku, a najpopularniejsza receptura z 1897 roku. Według przepisu Pelagii Aleksandrow – Ignatieff w skład rosyjskiej sałatki wchodziło:

  • 1/2 jarząbka,
  • 1 korniszon,
  • 2 ziemniaki,
  • 3-4 liście sałaty,
  • 3 duże ogony raków,
  • łyżeczka kaparów,
  • 3-5 oliwek,
  • 1/4 szklanki pokrojonej w kostkę galarety mięsnej,
  • 1 1/2 łyżki majonezu.

Sałatka Oliver a czasy komunizmu

Przez lata skład sałatki Oliver zmieniał się z wykwintnego na prosty. W Związku Radzieckim drogie składniki zamieniano na te tanie i łatwo dostępne. W sałatce pojawiła się kiełbasa i dodawano zielony groszek, najczęściej z puszki. Przy robieniu sałatki jarzynowej sięgano po ugotowaną marchewkę, a w Polsce dodawano pokrojone w kostkę jabłko i ogórki kiszone.

Sałatka Oliver w Polsce
W Polsce pokłosie tej historii widoczne jest w przepisie na sałatkę jarzynową, którą tradycyjnie przygotowuje się na Boże Narodzenie, Wielkanoc lub spotkania rodzinne. Oto nasze propozycje na sałatki jarzynowe znane w kuchni polskiej:

Akcesoria, które ułatwią Ci pracę w kuchni

Materiały promocyjne partnera

Zobacz inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Kiełbaski zapiekane w cieście

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Materiał oryginalny: „Rosyjska sałatka” w karcie dań na szczycie NATO. Wywołała konsternację - Strona Kuchni

Wróć na zamosc.naszemiasto.pl Nasze Miasto