Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Pokaz kulinarny Food pairing Winiarnia Zamojska by Marcin Sikora czyli odkrywanie potraw od nowa. Nie tylko chleb z cukrem i lody [ZDJĘCIA]

Lila Pietrusiewicz
Lila Pietrusiewicz
Na zakończenie Zamojskiego Festiwalu Wina i Produktów Regionalnych odbył się oczekiwany i transmitowany przez TVP fantastyczny pokaz kulinarny, podczas którego gotowano, smakowano i dopieszczano smaki poszczególnych dań. Było na co popatrzeć bo potrawy prezentowały się wyśmienicie, a niektóre z nich pachniały watą cukrową i słodkim dzieciństwem.

Zamojskie święto wina i produktów regionalnych "W poszukiwaniu prawdziwego smaku" zakończył pokaz kulinarny Food pairing Winiarnia Zamojska by Marcin Sikora czyli odkrywanie potraw od nowa polegające na połączeniu smaków Lubelszczyzny i win Winiarni Zamojskiej. Uzupełnieniem pokazu były fascynujące historie o winie wraz z komentarzami Tomasza Potrzebowskiego – eksperta winiarskiego.

Nie od dziś wiadomo, że wino jest kluczowym elementem większości odświętnych obiadów czy kolacji. Potrawa potrafi wydobyć głębię wina, a wino – nadać potrawie zupełnie innego charakteru. Powszechnym stało się łączenie rozmaitych potraw z winami gronowymi. Należy jednak pamiętać, że na rynku istnieje również inna kategoria tego trunku, która jest silnie zakorzeniona w polskiej tradycji – mowa tu o winach wytwarzanych z owoców.

Czy wiecie, że Winnica Zamojska położona jest około 20 kilometrów na północ od Zamościa? To dzięki położeniu w specyficznym ekosystemie Roztocza w Winnicy Zamojskiej uzyskuje się zbiory winogron najlepszej jakości, z których produkuje się kilka gatunków win, w tym prestiżowy i nagradzany Solares. Wina powstają ze szczepów seyval blanc, hibernal, solaris, johanniter, regent i cabernet cortis.

Bardzo często lokalne przysmaki doskonale współgrają z winem pochodzącym z tego samego regionu

– mówi Tomasz Potrzebowski, który wspólnie z Marcinem Sikorą byli gwiazdami pokazu kulinarnego w samym sercu Roztocza – Zamościu.

Jeśli byliście na pokazie kulinarnym, to na pewno zapamiętaliście również jak pachnie, a może nawet jak smakuje chleb z cukrem i lodami na palonym maśle z płatkami migdałów i ziarnami słonecznika.

Pokaz kulinarny Food pairing Winiarnia Zamojska by Marcin Sikora odbył się podczas Festiwalu Wina i Produktów Regionalnych w sobotę 5 września w Zamościu.

Zobaczcie naszą fotorelację z wydarzenia.

Więcej: Zamość winiarską stolicą Polski!

od 7 lat
Wideo

Uwaga na Instagram - nowe oszustwo

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na zamosc.naszemiasto.pl Nasze Miasto