MKTG NaM - pasek na kartach artykułów
4 z 8
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Gorczyca to podstawa popularnego sosu znanego jako...
fot. bhofack2/Getty Images

Ostre, czyli zdrowe. Przed chorobami chronią nie tylko papryczki chili. Zobacz, jakie korzyści daje jedzenie pikantnych przypraw

Ostre przyprawy na zdrowie – gorczyca

Gorczyca to podstawa popularnego sosu znanego jako musztarda. Ma takie odmiany, że gotowy produkt da się jeść tylko w niewielkich ilościach. Choć „moc” zależy od producenta i partii produktu, do najostrzejszych należy musztarda Dijon, rosyjska i angielska. Palący smak pochodzi od izotiocyjanianu allilu, który ma właściwości antynowotworowe m.in. w stosunku do komórek raka piersi, płuc, układu pokarmowego i prostaty. Chroni też układ nerwowy i krążenia. Zwalcza chorobotwórcze drobnoustroje.

Zobacz również

Andrzej Duda zawetował ustawę o języku śląskim. Negatywna opinia Ślązaków

Andrzej Duda zawetował ustawę o języku śląskim. Negatywna opinia Ślązaków

Dni Piotrkowa 2024. Program trzydniowej imprezy. Wystąpi nie tylko T.Love

NOWE
Dni Piotrkowa 2024. Program trzydniowej imprezy. Wystąpi nie tylko T.Love

Polecamy

Apetyczne bułeczki z kremem. Mogłeś ich jeszcze nie jeść

Apetyczne bułeczki z kremem. Mogłeś ich jeszcze nie jeść

5 powodów, przez które nie możesz zrobić kupy w czasie podróży

5 powodów, przez które nie możesz zrobić kupy w czasie podróży

Ulubiony przysmak nie tylko dzieci jest coraz droższy. Dlaczego?

Ulubiony przysmak nie tylko dzieci jest coraz droższy. Dlaczego?