W Poznaniu trwa XXI edycja targów Smaki Regionów. Jak informuje Remigiusz Małecki, rzecznik urzędu marszałkowskiego w Lublinie województwo lubelskie otrzymało tam osiem „Pereł”, czyli nagród za najlepszy regionalny i tradycyjny produkt żywnościowy oraz na najlepsze danie i potrawę regionalną i tradycyjną.
- To rekordowa ilość przyznanych „Pereł” w jednym roku dla Lubelskiego w ciągu całej 21-letniej historii konkursu – podkreśla Remigiusz Małecki.
W tegorocznej edycji konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo - Smaki Regionów” kapituła konkursu przyznała, łącznie 90 „Pereł” i 5 Kluczy do Spiżarni.
Wśród laureatów z województwa lubelskiego, statuetką „Perły” nagrodzone zostały: Gospodarstwo Rybackie z Bełżca, pracownia kulinariów regionalnych w Perkowicach, Cukiernia z Ostrowa Lubelskiego, Gminne Stowarzyszenie Aktywnych Kobiet z Fajsławic, Gospodarstwo Ekologiczne Vita Natura, Frykasy z Kodnia, Koło Gospodyń Wiejskich Swańki z Wyryk oraz Restauracja Czarna Dama z Janowca.
Podczas targów w Poznaniu nagrodę specjalną, Klucz do Polskiej Spiżarni otrzymał Zdzisław Szwed, członek zarządu województwa lubelskiego, który nie ukrywa zadowolenia z sukcesu lubelskich produktów.
- Konkursy jak ten, pokazują ogromny potencjał jaki wciąż drzemie w produktach regionalnych i tradycyjnych z naszego regionu. Chcemy, żeby poznała i pokochała je cała Polska – mówi Zdzisław Szwed.
- Vintage łupy, giełda staroci
- Złote Gody w Trybunale Koronnym. Prezydent wręczył medale 10 parom. Zdjęcia
- Zrobili to! Motor mistrzem Polski po fantastycznym finale
- Tradycyjne jesienne wykopki kartoflane w Muzeum Wsi Lubelskiej [ZDJĘCIA]
- Za nami ostatni w tym roku spektakl „Ryngraf”
- Spacer z psami cane corso. Pierwszy dzień IV Pikniku Cane Corso Italiano
Bohaterka Senatorium Miłości tańczy 3
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?