Można było zobaczyć pokazy gotowania i degustować m.in.: mięsa serwowane z miodami tradycyjnymi, smaczne fantazje z wykorzystaniem chełmskiego makaronu jajecznego, specjały z Bronic (kiełbasa i schab wędzony), chleb wiejski z otrębami i pieróg gryczany. Kto chciał mógł zasmakować w kakorach i golasach z kaszy gryczanej z serem z Łobaczewa Małego, napić się oranżady z Kąkolewnicy lub – dla odmiany – syropu malinowego z Mikołajówki, a na deser delektować szarlotką razową z Lublina. Pod egidą projektu „Pan Karp” odbyły się także degustacje rybnych rarytasów.
Organizatorem centralnym jest Polska Izba Produktu Regionalnego i Lokalnego, organizatorem regionalnym Urząd Marszałkowski Województwa Lubelskiego, a partnerem wydarzenia Miasto Zamość.
POLECAMY PAŃSTWA UWADZE:
- Niebezpiecznie mało wody przy słynnym kościele na wyspie
- Carnaval Sztukmistrzów, czyli wyjątkowe święto cyrku
- Zobacz walkę „Koziołków" z „Bykami" w Lesznie (ZDJĘCIA)
- 10 miejsc na krótką wycieczkę za Lublin. Dojazd w godzinę
- Koniki polskie ze Zwierzyńca. Zobacz, jak żyją na Roztoczu
- Oto nowe restauracje w Lublinie
Chmieleńskie Babki Wielkanocne 2024
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?