Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Najlepsza sałatka z tortellini i roszponki. Przepis na szybką i wyśmienitą przekąskę na grilla. Smaku dodaje wyjątkowy sos

Katarzyna Puczyńska
Katarzyna Puczyńska
Wiosenna i lekka sałatka z tortellini i roszponki z pysznym ziołowym winegretem. Zobacz, jak przygotować taką przekąskę. Kliknij w  galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem.
Wiosenna i lekka sałatka z tortellini i roszponki z pysznym ziołowym winegretem. Zobacz, jak przygotować taką przekąskę. Kliknij w galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem. Katarzyna Puczyńska
Lekka i pyszna sałatka z tortellini i roszponki to pomysł na najlepszą przekąskę na grilla i spotkania z bliskimi. Jej wyjątkowy, wyrazisty smak to zasługa pysznego słodko-kwaśnego sosu winegret, doprawionego m.in. bazylią i czosnkiem niedźwiedzim. Przekonaj się, jak rewelacyjnie smakuje i wypróbuj przepis na najlepszą sałatkę z tortellini.

W skrócie:

Sałatka na grilla - sprawdzony przepis

Szukasz pomysłu na przekąskę do podania na grillu w plenerze czy domowej imprezie? Polecam pyszną sałatkę z tortellini i roszponki. Jej przygotowanie jest niemal błyskawiczne i bardzo proste. Wystarczy ugotować na małym ogniu tortellini, według instrukcji podanej na opakowaniu. Chrupkości dodaje sałatce słodka kukurydza, a wyrazistości nieco kwaśne suszone pomidory. Całość dopełnia sos winegret z dodatkiem miodu, soku cytryny i aromatycznych ziół. Takie połączenie smaków jest lekkie i bardzo smaczne.

Zobacz w galerii, jak przygotować wyśmienitą sałatkę z tortellini.

Przepis na sałatkę z tortellini i roszponki

czas przygotowania: ok. 10 minut + czas na ugotowanie tortellini
porcja na: 4 osoby
poziom trudności: łatwy

Składniki:

  • 250 g tortellini np. kolorowego z serem,
  • 100 g kukurydzy w puszce,
  • ok. 10 suszonych pomidorów,
  • ok. szklanka roszponki,

sos:

  • 4 łyżki oliwy z oliwek lub oleju roślinnego,
  • 2 łyżki soku z cytryny,
  • 1 łyżeczka miodu,
  • pół łyżeczki soli,
  • pół łyżeczki bazylii,
  • pół łyżeczki oregano,
  • pół łyżeczki czosnku niedźwiedziego,
  • pół łyżeczki pieprzu.

Jak przygotować sałatkę z tortellini i roszponki?

  1. Ugotuj tortellini według instrukcji na opakowaniu, odcedź i przełóż do miski. Polej odrobiną oleju i wymieszaj, dzięki temu tortellini się nie posklejają. Odstaw do wystudzenia.
  2. Do miski z tortellini wsyp odsączoną z zalewy kukurydzę.
  3. Suszone pomidory pokrój na mniejsze kawałki i dodaj do sałatki.
  4. Roszponkę umyj, osusz i dodaj do sałatki.
  5. Wymieszaj składniki sosu i polej nim sałatkę.
  6. Całość wymieszaj. Gotowe.

Zobacz także inne nasze przepisy ze Strony Kuchni:

Gotuj smacznie i zdrowo!

Materiały promocyjne partnera
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Chmieleńskie Babki Wielkanocne 2024

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Materiał oryginalny: Najlepsza sałatka z tortellini i roszponki. Przepis na szybką i wyśmienitą przekąskę na grilla. Smaku dodaje wyjątkowy sos - Strona Kuchni

Wróć na zamosc.naszemiasto.pl Nasze Miasto