Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Jaki jest najzdrowszy olej do smażenia? Na tych tłuszczach warto też grillować i piec. Podpowiadamy, na czym nie smażyć ryby, mięsa i warzyw

Anna Rokicka-Żuk
Anna Rokicka-Żuk
Które oleje najlepiej nadają się do przygotowania dań z patelni, głębokiego tłuszczu czy grilla? To warto wiedzieć, bo właściwy wybór to zdrowsze jedzenie! 

Sprawdź, na czym smażyć. 

Zobacz kolejne slajdy, przesuwając zdjęcia w prawo, naciśnij strzałkę lub przycisk NASTĘPNE.
Które oleje najlepiej nadają się do przygotowania dań z patelni, głębokiego tłuszczu czy grilla? To warto wiedzieć, bo właściwy wybór to zdrowsze jedzenie! Sprawdź, na czym smażyć. Zobacz kolejne slajdy, przesuwając zdjęcia w prawo, naciśnij strzałkę lub przycisk NASTĘPNE. Daria Obymaha/pexels.com
Jaki olej jest najlepszy na patelnię? Odpowiedni wybór tłuszczu na patelnię sprawi, że jedzenie będzie zdrowsze. Wśród olejów kulinarnych do smażenia nadaje się tylko kilka rodzajów – warto więc wiedzieć, o których mowa. Sprawdzą się także w daniach grillowanych i pieczonych. Przy okazji podpowiadamy też, jakie oleje najlepiej jeść tylko na zimno.

Spis treści

Na czym smażyć rybę, mięso i warzywa? Najlepsze oleje do smażenia, grillowania i pieczenia

Smażenie nie musi być takie niezdrowe. Warunkiem jest jednak przeprowadzenie go w odpowiedni sposób. Ponieważ ta metoda obróbki wiąże się z działaniem wysokiej temperatury, trwa krócej niż zastosowanie innych metod kulinarnych – dzięki temu na patelni może dojść nawet do mniejszych strat witamin niż np. podczas gotowania w dużej ilości wody.

Podczas smażenia na powierzchni produktów tworzy się chrupiąca skórka, przez co temperatura wewnątrz kawałków jedzenia jest niższa niż na powierzchni. Zastosowanie odpowiednio wysokiej temperatury, czyli dobre rozgrzanie oleju, pozwala zminimalizować ilość tłuszczu wchłanianą przez produkty, która wynosi zwykle kilka procent ich masy.

Dowiedz się także na temat:

Jaka temperatura i tłuszcz do smażenia są najlepsze?

Temperatura smażenia nie powinna być też zbyt wysoka: każdy rodzaj oleju charakteryzuje się inną temperaturą maksymalną, powyżej której zaczyna się rozkładać do szkodliwych związków – to tzw. punkt dymienia. Dlatego niektórych tłuszczów nie można używać do smażenia, natomiast inne znakomicie się do tego nadają. Są nawet takie, które wzbogacają danie w cenne prozdrowotne składniki!

Najlepsze oleje do smażenia. Dzięki nim potrawy będą zdrowsze

Sprawdź, które z dostępnych w sklepach olejów najlepiej nadają się do smażenia na patelni i w głębokim tłuszczu, a także do pieczenia w wysokiej temperaturze – w tym na grillu!

Patelnie w najlepszych cenach

Materiały promocyjne partnera
Dodaj firmę Autopromocja
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Jak działają oszuści (5) - oszustwo na kartę NFZ

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Materiał oryginalny: Jaki jest najzdrowszy olej do smażenia? Na tych tłuszczach warto też grillować i piec. Podpowiadamy, na czym nie smażyć ryby, mięsa i warzyw - Strona Zdrowia

Wróć na zamosc.naszemiasto.pl Nasze Miasto