Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów
3 z 13
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Włoski makaron, czyli pasta, to produkt powstający ze...
fot. beemde/pixabay.com

Makaron nie musi być tuczący. Wypróbuj jego różne rodzaje. Sprawdź, ile kalorii ma makaron ryżowy, sojowy, konjac, udon, chiński czy włoski

Makaron włoski

Włoski makaron, czyli pasta, to produkt powstający ze specjalnych gatunków pszenicy o wysokiej zawartości białka glutenowego, nazywanej pszenicą durum (twardą). Często określa się go także jako makaron z semoliny. Prawdziwy makaron tego typu nie zawiera innych dodatków oprócz wody. Jest dobrym źródłem białka, polecanym wszystkim osobom dobrze tolerującym gluten.

W 100 g: 350-370 kcal, 12-13 g białka, 1,5 g tłuszczu, 72-74 g węglowodanów, 3 g błonnika.

Zobacz również

Toruń. Święto Tańca na Rynku Staromiejskim zgromadziło tłumy widzów! [GALERIA]

Toruń. Święto Tańca na Rynku Staromiejskim zgromadziło tłumy widzów! [GALERIA]

Tak wygląda jaskinia Bajka niedaleko Bydgoszczy. Niesamowita atrakcja turystyczna

Tak wygląda jaskinia Bajka niedaleko Bydgoszczy. Niesamowita atrakcja turystyczna

Polecamy

Od czego robią się przebarwienia i jak się ich pozbyć? To radzą ekspertki

Od czego robią się przebarwienia i jak się ich pozbyć? To radzą ekspertki

Lotnisko Chopina zostanie rozbudowane. Nie zatrzyma to realizacji CPK

Lotnisko Chopina zostanie rozbudowane. Nie zatrzyma to realizacji CPK

Jeden trik i jesteś królem majówki. Tak błyskawicznie rozpalisz grilla

Jeden trik i jesteś królem majówki. Tak błyskawicznie rozpalisz grilla