Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów
5 z 13
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Makaron z soczewicy, cieciorki, grochu, białej czy czarnej...
fot. bondd/123RF

Makaron nie musi być tuczący. Wypróbuj jego różne rodzaje. Sprawdź, ile kalorii ma makaron ryżowy, sojowy, konjac, udon, chiński czy włoski

Makaron z fasoli, soczewicy i innych nasion roślin strączkowych

Makaron z soczewicy, cieciorki, grochu, białej czy czarnej fasoli to produkty dostępne od niedawna na polskim rynku. Składają się w 100 procentach z mąki z suchych nasion roślin strączkowych, wymagają dość krótkiego gotowania i są bardzo bogatym źródłem zarówno wartościowego białka roślinnego, jak i błonnika pokarmowego. Do najsmaczniejszych rodzajów „strączkowego” makaronu należy ten z czerwonej soczewicy oraz z zielonego groszku.

W 100 g: 329-377 kcal, 18-22 g białka, 1,4-2 g tłuszczu, 48-62 g węglowodanów, 14-15 g błonnika.

Zobacz również

Borussia - PSG LIVE! Walka o bilety na finał Ligi Mistrzów

Borussia - PSG LIVE! Walka o bilety na finał Ligi Mistrzów

Grilla czas zacząć! Beka z majówki | MEMY

Grilla czas zacząć! Beka z majówki | MEMY

Polecamy

Millennium Docs Against Gravity 2024. Przygotowano niemal 190 filmów z całego świata

Millennium Docs Against Gravity 2024. Przygotowano niemal 190 filmów z całego świata

Warszawa jak Miami? Stolica Polski w spocie mistrza Formuły 1 Maxa Verstappena

Warszawa jak Miami? Stolica Polski w spocie mistrza Formuły 1 Maxa Verstappena

Ostatni moment na rozliczenie PIT za 2023 rok

Ostatni moment na rozliczenie PIT za 2023 rok