Pejzanka to zupa warzywna gotowana na mięsie. Gospodynie do przyrządzenia potrawy wykorzystały takie warzywa jak marchew, seler, por, kalarepa, czosnek oraz cebula. W zupie nie zabrakło także grzybów oraz śmietany.
- Województwo Lubelskie stoi tradycją kulinarną. Nasze warzywa oraz zioła to produkty ekologiczne. Chcemy zachęcać do gotowania z wykorzystaniem właśnie tych regionalnych wyrobów. Jestem wdzięczny Kołu Gospodyń Wiejskich, które cały czas podtrzymuje zwyczaje kulinarne i ludowe. Szczególnie ważne jest także przekazywanie tych tradycji młodzieży, by mogła promować zdrową żywność - podkreśla Zdzisław Szwed, członek Zarządu Województwa Lubelskiego.
Pejzanka otrzymała w 2021 roku nagrodę publiczności w lubelskim etapie konkursu „Polska od Kuchni”.
- W tych lubelskich klubach już nie poimprezujesz! Zobacz listę
- Sentymentalny spacer po Lubelszczyźnie. Zobacz zdjęcia sprzed lat
- Miasto Czartoryskich. Największa nadwiślańska miejscowość między Krakowem a Warszawą
- Kraśnik da się lubić. Styczniowy spacer po mieście znanym w całym kraju. Fotorelacja
- Kolejne pary wyszły na parkiet. Tak bawili się uczniowie ZSE. Fotorelacja
- Sezon studniówkowy w pełni. Tak bawili się maturzyści z ZS nr 1 im. Grabskiego
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?