Jaka pizza jest najzdrowsza? Ile ma kalorii? Poznaj fakty i mity o włoskiej potrawie i przepis na ciasto. Sprawdź, jak zrobić pizzę lekko

Monika Piorun
Monika Piorun
Pizza cieszy się popularnością niemal na całym świecie. Ustanowiono nawet Międzynarodowy Dzień Pizzy, który obchodzimy 9 lutego. Sprawdzamy, jaki wpływ na zdrowie ma jedzenie pizzy.
Pizza cieszy się popularnością niemal na całym świecie. Ustanowiono nawet Międzynarodowy Dzień Pizzy, który obchodzimy 9 lutego. Sprawdzamy, jaki wpływ na zdrowie ma jedzenie pizzy. petrovichvadim/123RF
Pizza to uwielbiane danie tradycyjnej kuchni włoskiej, którą cenimy najbardziej zaraz po tej rodzimej. Wypiek obchodzi nawet swoje święto, a jest nim Międzynarodowy Dzień Pizzy przypadający na 9 lutego. Potrawa diety śródziemnomorskiej jest bowiem specjałem, zarówno smacznym, jak i wartościowym odżywczo. Warto więc wiedzieć, ile ma kalorii, jaka pizza jest najzdrowsza i jak ją zrobić w lekkiej wersji. Sprawdź fakty i mity i zobacz, jaki wpływ na zdrowie ma jedzenie pizzy.

Spis treści

Czym jest pizza i jakie są jej rodzaje?

Pizza powstała najprawdopodobniej 600 lat p.n.e. we włoskim mieście Neapol. Potrzeba przygotowania szybkiego i taniego dania, które pozwoliłoby wyżywić głodnych ludzi sprawiała, że lokalni kucharze stworzyli cienki pszenny placek z różnymi dodatkami.

Obecnie pizzę przygotowuje się z najróżniejszymi dodatkami, takimi jak warzywa, mięso, ryby i owoce morza, sery, a nawet słodkie owoce. Jednak do najpopularniejszych rodzajów tego dania zaliczyć można:

  • neapolitańska (pizza napoletana, Margherita) – oryginalna Włoska pizza powinna być wytwarzana z pomidorów San Marzano, rosnących na wulkanicznej glebie oraz mozzarelli z mleka bawolic,
  • sycylijska – zazwyczaj prostokątna, zawiera niewiele dodatków, a ser układany jest zawsze pod sosem pomidorowym,
  • capricciosa – głównymi składnikami są mozzarella, pieczona szynka, pieczarki oraz karczochy,
  • frutti di mare – jej nazwa pochodzi od dodatków, którymi są owoce morze, takie jak krewetki, kalmary i małże.

Polecamy przeczytać

Jaka pizza jest najzdrowsza? Ile ma kalorii?

Najzdrowsza pizza to taka, która ma jak najcieńsze ciasto z dobrej jakości mąki (najlepiej przygotowane na zakwasie z dodatkiem mąki razowej) i jak najwięcej lekkich dodatków warzywnych, w tym sosu pomidorowego. Kaloryczność pizzy zależeć będzie przede wszystkim od użytych składników. Według włoskich źródeł pizza Margheritta w 100 g ma ok. 280 kcal, przy czym Capricciosa – 410 kcal. Wybierając dodatki do pizzy, warto zwrócić uwagę na ich kaloryczność i używać zamienników, które mogą znacznie zmniejszyć całkowitą energetyczność dania.

Przedstawiamy tradycyjne składniki pizzy, wraz z ich mniej kalorycznymi zamiennikami:

  • salami – szynka z piersi kurczaka,
  • boczek – chuda polędwica,
  • ser żółty – odtłuszczona mozzarella w kulce.

Jak zrobić pizzę w zdrowszej i lżejszej wersji? Przepis na ciasto na pizzę z mąką razową

Wystarczy kilka składników, aby cieszyć się unoszącym się aromatem przepysznej pizzy. Podany przepis wystarczy do przygotowania 2 sztuk pizzy o średnicy ok. 25 cm.
Składniki:

  • 175 g mąki pszennej,
  • 75 g mąki pełnoziarnistej,
  • 1/2 łyżeczki soli,
  • 160 ml ciepłej wody,
  • 20 g świeżych drożdży,
  • 5 g cukru,
  • 10 g oliwy extra vergine.

Przygotowanie:
Do miski wlać wodę, dodać cukier, oliwę i drożdże, a następnie wymieszać i odstawić na 10 minut. Dodać mąkę, wymieszać dokładnie i wyrabiać ciasto przez 10-15 minut. Ostawić na 60 min do wyrośnięcia. Ciasto podzielić na 2 części i przykryć ściereczką na 20 minut. Piekarnik rozgrzać do 250 stopni z termoobiegiem, a blachę natłuścić olejem. Ciasto rozgnieść palcami na kształt okręgu i ułożyć na blaszce. Posmarować sosem pomidorowym, ułożyć składniki i wstawić do piekarnika. Piec ok 10-12 minut.

Możesz wypróbować także ten przepis na świetne ciasto do pizzy.

Niech gotowanie stanie się czystą przyjemnością!

Materiały promocyjne partnera

Polecamy przeczytać

Fakty i mity na temat pizzy. Co naukowcy mówią na temat przysmaku, który pokochał niemal cały świat?

Jakie wartości odżywcze ma pizza? Czy sprzyja tyciu? I co naukowcy wiedzą o... pudełkach na pizzę? Sprawdź najciekawsze mity i fakty na temat tego popularnego przysmaku!

Odmierzaj składniki precyzyjnie

Materiały promocyjne partnera
Dodaj firmę Autopromocja

Botoks 2.0? Naukowcy potwierdzają

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Materiał oryginalny: Jaka pizza jest najzdrowsza? Ile ma kalorii? Poznaj fakty i mity o włoskiej potrawie i przepis na ciasto. Sprawdź, jak zrobić pizzę lekko - Strona Zdrowia

Komentarze 1

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

L
Laura
Ja bardzo lubię pizzę! Jednak jem ją bardzo okazjonalnie bo wlasnie robię formę. Mam pyszną diete od cateringu Blue i nie mysle o innym jedzeniu, bo te jest po prostu bardzo smaczne. Ale fakt pizza to zloto!
Wróć na zamosc.naszemiasto.pl Nasze Miasto
Dodaj ogłoszenie