Spis treści
Czym jest pizza i jakie są jej rodzaje?
Pizza powstała najprawdopodobniej 600 lat p.n.e. we włoskim mieście Neapol. Potrzeba przygotowania szybkiego i taniego dania, które pozwoliłoby wyżywić głodnych ludzi sprawiała, że lokalni kucharze stworzyli cienki pszenny placek z różnymi dodatkami.
Obecnie pizzę przygotowuje się z najróżniejszymi dodatkami, takimi jak warzywa, mięso, ryby i owoce morza, sery, a nawet słodkie owoce. Jednak do najpopularniejszych rodzajów tego dania zaliczyć można:
- neapolitańska (pizza napoletana, Margherita) – oryginalna Włoska pizza powinna być wytwarzana z pomidorów San Marzano, rosnących na wulkanicznej glebie oraz mozzarelli z mleka bawolic,
- sycylijska – zazwyczaj prostokątna, zawiera niewiele dodatków, a ser układany jest zawsze pod sosem pomidorowym,
- capricciosa – głównymi składnikami są mozzarella, pieczona szynka, pieczarki oraz karczochy,
- frutti di mare – jej nazwa pochodzi od dodatków, którymi są owoce morze, takie jak krewetki, kalmary i małże.
Polecamy przeczytać
Jaka pizza jest najzdrowsza? Ile ma kalorii?
Najzdrowsza pizza to taka, która ma jak najcieńsze ciasto z dobrej jakości mąki (najlepiej przygotowane na zakwasie z dodatkiem mąki razowej) i jak najwięcej lekkich dodatków warzywnych, w tym sosu pomidorowego. Kaloryczność pizzy zależeć będzie przede wszystkim od użytych składników. Według włoskich źródeł pizza Margheritta w 100 g ma ok. 280 kcal, przy czym Capricciosa – 410 kcal. Wybierając dodatki do pizzy, warto zwrócić uwagę na ich kaloryczność i używać zamienników, które mogą znacznie zmniejszyć całkowitą energetyczność dania.
Przedstawiamy tradycyjne składniki pizzy, wraz z ich mniej kalorycznymi zamiennikami:
- salami – szynka z piersi kurczaka,
- boczek – chuda polędwica,
- ser żółty – odtłuszczona mozzarella w kulce.
Jak zrobić pizzę w zdrowszej i lżejszej wersji? Przepis na ciasto na pizzę z mąką razową
Wystarczy kilka składników, aby cieszyć się unoszącym się aromatem przepysznej pizzy. Podany przepis wystarczy do przygotowania 2 sztuk pizzy o średnicy ok. 25 cm.
Składniki:
- 175 g mąki pszennej,
- 75 g mąki pełnoziarnistej,
- 1/2 łyżeczki soli,
- 160 ml ciepłej wody,
- 20 g świeżych drożdży,
- 5 g cukru,
- 10 g oliwy extra vergine.
Przygotowanie:
Do miski wlać wodę, dodać cukier, oliwę i drożdże, a następnie wymieszać i odstawić na 10 minut. Dodać mąkę, wymieszać dokładnie i wyrabiać ciasto przez 10-15 minut. Ostawić na 60 min do wyrośnięcia. Ciasto podzielić na 2 części i przykryć ściereczką na 20 minut. Piekarnik rozgrzać do 250 stopni z termoobiegiem, a blachę natłuścić olejem. Ciasto rozgnieść palcami na kształt okręgu i ułożyć na blaszce. Posmarować sosem pomidorowym, ułożyć składniki i wstawić do piekarnika. Piec ok 10-12 minut.
Możesz wypróbować także ten przepis na świetne ciasto do pizzy.
Niech gotowanie stanie się czystą przyjemnością!
Polecamy przeczytać
Fakty i mity na temat pizzy. Co naukowcy mówią na temat przysmaku, który pokochał niemal cały świat?
Jakie wartości odżywcze ma pizza? Czy sprzyja tyciu? I co naukowcy wiedzą o... pudełkach na pizzę? Sprawdź najciekawsze mity i fakty na temat tego popularnego przysmaku!
Odmierzaj składniki precyzyjnie
Botoks 2.0? Naukowcy potwierdzają
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?