Co trzeba wiedzieć o płytach indukcyjnych
Płyty indukcyjne pozwalają na szybkie gotowanie, są też łatwe do utrzymania w czystości i wygodne w użytkowaniu. Jednak sposób ich działania różni się od płyty gazowej czy zwykłej płyty elektrycznej. Płyty indukcyjne nie „grzeją”, ale wytwarzają zmienne pole magnetyczne, co – mówiąc w dużym skrócie – powoduje nagrzewanie się garnka.
Dlatego do gotowania „na indukcji” potrzebne są specjalne naczynia. Dno garnków musi być wykonane ze stali ferromagnetycznej. Inaczej płyta nie będzie ich wykrywać i nie uruchomi się. W dodatku najlepiej by dno było grube i wielowarstwowe, wtedy naczynia mają szanse nam służyć długo i dobrze.
Garnki przeznaczone do używania na płytach indukcyjnych mają specjalne oznaczenie przypominające spiralę (to symbol zwojnicy).
Natomiast wybierając samą płytę indukcyjną warto wziąć pod uwagę kilka elementów. Oto podstawowe z nich.