MKTG NaM - pasek na kartach artykułów

Jak odpowiednio doprawić żurek wielkanocny? Z tymi przyprawami i dodatkami będzie przepyszny

Katarzyna Puczyńska
Katarzyna Puczyńska
Żurek to pyszna i tradycyjna zupa przygotowywana na wielkanocne śniadanie. Zobacz, jak ją doprawić i z czym podać. Kliknij w galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem
Żurek to pyszna i tradycyjna zupa przygotowywana na wielkanocne śniadanie. Zobacz, jak ją doprawić i z czym podać. Kliknij w galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem Katarzyna Puczyńska
Żurek wielkanocny to tradycyjna, świąteczna zupa podawane w Wielką Niedzielę. Na jej przygotowanie jest wiele przepisów. Żurek w chlebie, żurek z suszonymi grzybami, żurek z ziemniakami, z kaszą jęczmienną i białym serem - to tylko niektóre z możliwości jej podania. Mamy dla Ciebie kilka wskazówek, jak odpowiednio doprawić żurek wielkanocny i jakie są do niego najpopularniejsze dodatki i przyprawy.

Spis treści

Jak doprawić żurek wielkanocny?

Przed nami Wielkanoc 2022 To wspaniały czas refleksji, radości i wspólnego świętowania przy wielkanocnym śniadaniu w Wielką Niedzielę. Na stołach pojawią się tradycyjne potrawy i domowe wypieki. Jednym z najpopularniejszych dań na Wielkanoc jest żurek.

Czytaj także: Barszcz biały czy żurek wielkanocny? Czym się od siebie różnią? Decyduje jeden składnik. Wypróbuj przepisy na te wielkanocne dania

Żurek wielkanocny to tradycyjna zupa przyrządzana na bazie wywaru mięsnego zagęszczanego zakwasem chlebowym z mąki żytniej. Jak ją doprawić, by była pyszna i zachwyciła naszych domowników i gości? Podpowiadamy, których przypraw warto użyć.

Najlepsze przyprawy do żurku:

  • majeranek – to najważniejsza i podstawowa przyprawa dodawana do żurku, na 2 litry zupy możemy spokojnie dodać 2 łyżki majeranku
  • liść laurowy – warto dodać do żurku jeden liść laurowy, który wzmacnia i dopełnia smak potrawy
  • ziele angielskie – przyprawa ta podkreśla smak potrawy i dodaje jej wyrazistości, na 2 litry żurku wystarczą ok. 3 ziarenka
  • pieprz i sól - to podstawa każdego dania, także wielkanocnego żurku, najlepiej dodawać je po szczypcie i próbować potrawę w trakcie gotowania
  • chrzan – jeśli lubisz ostry smak żurku dodaj do niego odrobinę tartego chrzanu lub dobrej jakości chrzanu ze słoiczka, ilość według uznania
  • czosnek – warto dodać na 2 litry żurku ok. 2 łyżeczki czosnku granulowanego lub przeciśnięty przez praskę duży ząbek świeżego czosnku

Żurek w chlebie

Żurek wielkanocny podawany jest najczęściej z ugotowanym na twardo jajkiem i pokrojoną w kawałki kiełbasą. Bardzo popularne jest także podawanie żurku w chlebie.

Jak zrobić żurek w chlebie? Potrzebny nam okrągły chleb do żurków, który można kupić w okresie przedświątecznym w większości piekarni lub upiec samodzielnie.

  1. Najpierw odcinamy górną część chleba tzw. "czapeczkę" i wyjmujemy miąższ, pozostawiając ok. 2 cm chleba przy skórce.
  2. Następnie chlebek podpiekamy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, przez ok. 20 min.
  3. Ciepły chlebek kładziemy na talerzu, wypełniamy dodatkami i żurkiem i przykrywamy "czapeczką". Gotowe!

Suszarki do warzyw i owoców

Materiały promocyjne partnera

Popularne dodatki do żurku

Prawie każda pani i każdy pan domu mają swoje ulubione przepisy na żurek, często przekazywany z pokolenia na pokolenie. By nieco urozmaicić tą pyszną i szlachetną zupę warto podać ją z ciekawymi dodatkami.

Mamy dla Ciebie listę najpopularniejszych dodatków do żurku wielkanocnego:

  • ugotowane ziemniaki - ziemniaki należy obrać, pokroić w kostkę i dodać bezpośrednio do gotowanego żurku, można także ugotować je oddzielnie, ubić z masłem, podać na talerzu zalane żurkiem lub na osobnym talerzyku, okraszone podsmażoną cebulką lub z posiekanym koperkiem.
  • pieczone ziemniaki - ziemniaki obieramy, kroimy na talarki i oprószamy oliwą, solą i pieprzem, następnie pieczemy w piekarniku na złoty kolor i podajemy na talerzu razem z żurkiem
  • kasza jęczmienna - gotujemy kaszę osobno, wykładamy na talerze i zalewamy żurkiem
  • makaron - najlepiej pasuje do żurku staropolskiego z suszonymi grzybami
  • biały ser - kawałki twarogu, najlepiej z święconki kroimy, nakładamy na talerze i zalewamy żurkiem
  • drożdżowa babka - babkę razem z lukrem i rodzynkami kroimy na kawałki i dodajemy do żurku
  • jajka i kiełbasa - to najpopularniejsze dodatki do żurku, jajka gotujemy na twardo, a kiełbasę kroimy w kostkę lub talarki

Aktualne promocje w Lidlu

Zobacz też inne przepisy ze Strony Kuchni:

Akcesoria, które ułatwią Ci pracę w kuchni

Materiały promocyjne partnera
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Pasta jajeczna z awokado

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Materiał oryginalny: Jak odpowiednio doprawić żurek wielkanocny? Z tymi przyprawami i dodatkami będzie przepyszny - Strona Kuchni

Wróć na zamosc.naszemiasto.pl Nasze Miasto