#FoodNewsGoodNews! Wystartowały rezerwacje na wiosenną edycję festiwalu RestaurantWeek®!

Materiał informacyjny Restaurant Week
Po pachnącej rekordem edycji #FoodSmellsGood największe wydarzenie kulinarno-towarzyskie połączy wyjątkowe doznania kulinarne z siłą pozytywnych newsów! W tegorocznej odsłonie Festiwalu, aż 400 restauracji z całej Polski zamienia się w foodowe redakcje, tworząc niepowtarzalne doświadczenia kulinarne, gdzie każde danie stanie się sensacją. W festiwalowej cenie spróbujesz autorskiego trzy daniowego menu z cocktailem, które powstało w oparciu o najnowsze trendy. Rezerwacje kulinarnych sensacji już wystartowały na https://RestaurantWeek.pl/.

RestaurantWeek® - Wydanie Specjalne!

Odkryj menu inspirowane najciekawszymi newsami, podane w najlepszych restauracjach i przekonaj się jak pyszne mogą być wiadomości! Każde danie opowiada inną historię sukcesu, innowacji i radości z jedzenia - sprawdź co tym razem przygotowali w ramach festiwalowego menu Chefowie Kuchni! Już za chwilę wystartuje ogólnopolska kampania #FoodNewsGoodNews, która będzie zachęcać Gości do odkrywania kulinarnych sensacji. Towarzyszyć będzie ona wiosennej edycji RestaurantWeek®, jednego z największych Festiwali kulinarno-towarzyskich w Polsce i w Europie.

Po dwóch ostatnich rekordowych edycjach (#FoodSoundsGood – 137,000 Gości; #FoodSmellsGood – 145,000 Gości) tematem tegorocznego Festiwalu popisowych menu w najlepszych restauracjach są kulinarne newsy, trendy i związane z nimi historie! To będzie najbardziej sensacyjna edycja Restaurant Week, w której Goście będą odkrywać wyselekcjonowane aromatyczne dania, inspirowane najświeższymi wiadomościami ze świata.– zaznacza Marcin Wawrzeń, Dyrektor Festiwalu. Warto śledzić festiwalowe newsy i zarezerwować jak najwięcej doświadczeń na wydarzeniu w ponad 400 wyjątkowych restauracjach w Polsce! Niech skala odkrywania restauracji i nowych smaków będzie ponownie rekordowa! – dodaje.

[ZOBACZ GDZIE] zarezerwować najlepsze stoliki tej wiosny!

BONA
Na ul. Królewskiej 6 kuchnia inspirowana klimatem śródziemnomorskim pod wodzą Szefa Kuchni Maicola Guazzini. Z okazji nadchodzącego Festiwalu przygotował dwie propozycje menu dla najbardziej wymagających Gości. W pierwszej : smażone karczochy, puree z grillowanych bakłażanów, wędzone pomidory i migdały, na drugie danie: przegrzebek na kremie z kalafiora, ravioli z kukurydzianym kremem i pomidorową salsą, na deser pistacjowe supreme. Alternatywna wersja menu to Vitello Tonnato - cielęcina, sos z tuńczyka, kapary, chilli i pralina pistacjowa, na główne : comber z nowozelandziej baraniny na kremie z topinamburu z sosem z czarnego kardamonu, na deser cannoli - krem śmietankowy, mus z owoców leśnych i czekolada. Rezerwuj - nie ma na co czekać!

Como
Restauracja Como przy ul. Nałęczowskiej 14 w Lublinie to zdecydowany bestseller wśród polskich restauracji! Restauracja od lat zdobywa serca Gości nie tylko pysznym jedzeniem, ale również podejściem do czworonogów. Przy okazji Festiwalu zabierz tu swojego psiego przyjaciela i wspólnie doceńcie kulinarne propozycje Como. W festiwalowym menu : krem z buraków chioggia z malinami, chili, kokosem i prażonymi orzeszkami piniowymi, oraz ravioli z halloumi, gruszką, szpinakiem, orzechem włoskim i roślinną śmietanką (menu A). W drugiej propozycji tatar z kałamarnicy z kolendrą, majonezem pistacjowym, chilli, szalotką i świeżym ogórkiem, na danie główne pierś z kaczki z topinamburem, jarmużem, edamame i borówkami z chilli. W obu wersjach na deser tiramisu czekoladowe z truskawkami, imbirem i różą.

Pizza Lover
W Pizza Lover fani włoskiej kuchni znajdą dokładnie to co lubią! Nacieszysz się tu pysznymi kreacjami kulinarnymi i urokliwą atmosferą. Na festiwalową przystawkę dostaniesz krem z pomidorów z mascarpone (menu A) lub bruschettę z musem z mortadeli z pistacjami (menu B). Danie główne w menu A to kanapka z grillowaną ośmiornicą z sosem chimichurri, czerwoną cebulą, świeżym ogórkiem i kolendrą, w menu B stek z polędwicy wołowej z pistacjami i pieczonymi batatami. Na deser do wyboru sycylijskie rurki z pistacjami i ricottą lub sernik mascarpone z ricottą i masłem pistacjowym. Miłośnicy włoskiej kuchni - koniecznie zapiszcie ten adres!

Wytrawny
Wytrawny to nowoczesne bistro serwujące prawidziwie regionalną kuchnię. Znajdziesz tu smaki z najstarszych kulinarnych notesów babć i przekrój najlepszych produktów Lubelszczyzny. Specjalnie na Festiwal Szef kuchni przygotował dwa warianty menu, w pierwszym : tatar z marynowanej cukinii i suszonych pomidorów, z podgrzybkiem, szalotką, kaparami i tiulem ziołowym, oraz śledź w tempurze z gratin ziemniaczanym, mini marchewką i emulską koperkową. W mięsnej opcji menu spróbujesz crudo di parma z rukolą w winegrecie mango na żytniej grzance czosnkowej, prasowanego policzka wieprzowego duszonego w aromacie wędzonej śliwki z ziołową polentą i mini marchewką. Finał tej uczty to dekonstrukcja panna cotty ze świeżymi owocami i musem malinowym.

Giuseppe
Prawdziwie włoska restauracja przy ul. Hipotecznej 3 w Lublinie to spotkania w śródziemnomorskim stylu i kulinarna uczta od serca. Na Festiwalu podadzą włoską focaccię z rozmarynem, oliwą i czosnkiem (menu A) lub focaccię alla caprese z pomidorkami, mozarellą, oliwkami Kalamata, rukolą i sosem z suszonych pomidorów (menu B). Na danie główne propozycja wegetariańska to tagliatelle własnej produkcji z pesto pietruszkowo-bazyliowym, konfitowanymi pomidorkami i serem Grana Padano, w wersji mięsnej domowe pappardelle z krewetkami i borowikami w sosie winno-maślanym ze śmietanką. Na deser do wyboru biszkopty nasączone kawą i Amaretto z masą z serka mascarpone i cukrem pudru lub beza z bitą śmietaną, mascarpone i świeżymi owocami.

Prusa 8 Lokal Kulinarny
Smaczna, różnorodna kuchnia podążająca za najnowszymi trendami. Restauracja przy ul. Prusa 8 to propozycja dla fanów europejskich smaków w najlepszym wydaniu. Z okazji wiosennej edycji RestaurantWeek® w popisowym menu: bruschetta w stylu włoskim z pomidorami Pelati, oliwkami i bakłażanem (menu A), krem z topinamburu z oliwą szczypiorkową, chilli i prażonym słonecznikiem (menu B). Na danie główne w pierwszej propozycji to czerwony łosoś z kolorowym ryżem z wakame i chilli, sos limonkowy i sałatka z karczochem, w menu B : polędwiczka w sosie grzybowym z chipsem ziemniaczanym i piklowaną dynią. W obu wersjach na zwieńczenie uczty tercet czekoladowy na kruchych ciasteczkach. Warto zarezerwować!

Autorskie menu najlepszych Chefów w Polsce w atrakcyjnej cenie!

Zostań trendsetterem Festiwalu już teraz i rezerwuj menu pełne nowości na stronie https://restaurantweek.pl/. Na Gości czeka popisowe menu w wersji mięsnej, wegetariańskiej i wegańskiej składające się z przystawki, dania głównego oraz deseru, które będzie dostępne w specjalnej festiwalowej cenie od 69,99 zł + opłata rezerwacyjna 5,98 zł, prime time +10 zł. W ramach rezerwacji każdy Gość otrzyma w prezencie do wyboru: festiwalowy cocktail Martini Fiero & Kinley Tonic Water (dla pełnoletnich), Kinley Elderflower Zero Cukru, oraz w wybranych miastach Martini Vibrante & Kinley Tonic Water (wersja ~0%). Dokonując rezerwacji, do zamówienia można dodać m.in. Coca-Cola Zero Cukru czy Herbatę Festiwalu – Lipton, w wersji regularnej lub sezonowej. Dzięki Lurpak w wybranych restauracjach festiwalowe menu przygotowane jest na maśle Lurpak, a goście otrzymają w ramach poczęstunku w prezencie starter z masłem.

Rezerwuj sensacyjne doświadczenia smakowe już teraz na stronie Festiwalu https://restaurantweek.pl/. Należy wybrać liczbę osób, datę, godzinę oraz jedno z dwóch menu. Każda wizyta w restauracji podczas RestaurantWeek® jest przewidziana na 90 minut.

Rezerwacje: https://RestaurantWeek.pl/ oraz https://app.rclb.pl

Start sprzedaży: 8 lutego 2024
Termin Festiwalu: 13 marca – 24 kwietnia 2024

O RestaurantWeek®:
Festiwal RestaurantWeek® od 10 lat łączy najlepsze, autorskie restauracje z prawie 1,5mln Gości w duchu #ZeroWaste. W Festiwalu co edycję bierze udział prawie 400 restauracji z których każda przygotowuje popisowe, 3-daniowe menu + cocktail.

Po rekordowej edycji #FoodSmellsGood nadchodzące, największe kulinarno-kulturalne wydarzenie w Polsce i Europie połączy wyjątkowe doznania kulinarne z siłą pozytywnych newsów w ramach hasła #FoodNewsGoodNews. Wiosenna edycja Festiwalu odbędzie się w dniach 13 marca - 24 kwietnia. Rezerwacje startują już 8 lutego.
Aby dowiedzieć się więcej o organizowanych Festiwalach odwiedź: https://RestaurantWeek.pl

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Materiał oryginalny: #FoodNewsGoodNews! Wystartowały rezerwacje na wiosenną edycję festiwalu RestaurantWeek®! - Lubelskie Nasze Miasto

Wróć na zamosc.naszemiasto.pl Nasze Miasto