Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Doskonałe ciasto Balladyna z kajmakiem i serem. Przepis, który zdecydowanie warto wypróbować. Wygląda pięknie, a smakuje jeszcze lepiej

Katarzyna Puczyńska
Katarzyna Puczyńska
Przepyszne ciasto z malinami, kajmakiem i masą z serka mascarpone. Zobacz, jak przygotować ciasto Balladyna. Kliknij w galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem.
Przepyszne ciasto z malinami, kajmakiem i masą z serka mascarpone. Zobacz, jak przygotować ciasto Balladyna. Kliknij w galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem. Katarzyna Puczyńska
Ciasto Balladyna to idealne połączenie malin, galaretki, sera i kajmaku. Do tego kakaowy i delikatny biszkopt oraz maślane herbatniki. Wszystko razem smakuje wprost obłędnie. Taki wypiek możesz podać jako deser na grilla, imieniny czy niedzielny obiad. Z pewnością zaimponujesz swoim bliskim. Przekonaj się, jak rewelacyjnie smakuje i wypróbuj przepis na ciasto Balladyna.

W skrócie:

Najlepsze ciasto z malinami

Mam dla ciebie przepis na wyśmienite ciasto Balladyna. To zdecydowanie najlepsze ciasto z malinami, jakie jadłam. Ma wiele warstw, ale nie jest trudne do zrobienia. Z moimi wskazówkami zrobisz je bez problemu. Prosty, kakaowy biszkopt należy przełożyć masą z serka mascarpone oraz warstwą kajmaku i herbatników. Pyszna galaretka z malinami świeżymi lub mrożonymi dodaje lekkiego, owocowego smaku. Ciasto jest wyśmienite, popisowe i pięknie wygląda.

Zobacz w galerii, jak kro po kroku zrobić pyszne ciasto Balladyna.

Przepis na ciasto Balladyna

czas przygotowania: ok. 1,5 godziny
porcja na: blaszkę 27x37 cm
poziom trudności: średni

Składniki:
kakaowe ciasto:

  • 6 jajek,
  • 1 szklanka mąki,
  • 2 łyżki kakao,
  • 1 szklanka cukru,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 1 łyżka octu,
  • 1 łyżeczka esencji waniliowej,

masa serowa:

  • 750 g sera mascarpone,
  • 250 ml śmietanki 30%,
  • 3 łyżki cukru pudru,
  • 3 łyżeczki żelatyny,
  • 50 ml gorącej wody,
  • 1 łyżeczka esencji waniliowej,

do nasączenia:

  • pół szklanki przegotowanej, schłodzonej wody,
  • 2 łyżki cukru,
  • 2 łyżki soku z cytryny,

dodatki:

  • 500 g malin mrożonych lub świeżych,
  • 2 galaretki malinowe,
  • 700 ml gorącej wody,
  • 1 duże opakowanie herbatników maślanych,
  • 1 puszka masy kajmakowej.

Jak zrobić ciasto Balladyna z malinami i kajmakiem?

  1. Do dwóch osobnych naczyń oddziel żółtka od białek.
  2. Białka ubij z cukrem na sztywną pianę.
  3. Żółtka wymieszaj z proszkiem do pieczenia i octem i dodaj do piany z białek. Miksuj na małych obrotach.
  4. Dodaj esencję waniliową i wsyp mąkę i kakao.
  5. Gotowe ciasto przelej do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia.
  6. Piecz ok. 35 minut w 170 stopniach. Wystudź.
  7. Obie galaretki rozpuść w 700 ml przegotowanej, gorącej wody. Gdy całość przestygnie, dodaj maliny i odstaw, by galaretka stężała.
  8. Żelatynę namocz w 50 ml gorącej, przegotowanie wody i na chwilę odstaw.
  9. Śmietanę 30% ubij z cukrem pudrem, dodaj serek mascarpone, wanilię i wymieszaj łyżką lub mikserem na małych obrotach.
  10. Żelatynę podgrzej w kąpieli wodnej, aż będzie płynna.
  11. Do rozpuszczonej żelatyny dodaj dwie łyżki masy, wymieszaj i wlej całość do pozostałej masy serowej. Dokładnie wymieszaj.
  12. Kakaowe ciasto przekrój na pół. Nasącz je słodką wodą z cytryną.
  13. Na blat ciasta wyłóż połowę masy serowej, przykryj ją herbatnikami.
  14. Na herbatniki wyłóż kajmak, przykryj kolejną warstwą herbatników, a następnie wyłóż resztę masy.
  15. Całość przykryj blatem kakaowego ciasta i tężejącą galaretką z malinami.
  16. Schowaj ciasto do lodówki na ok. dwie godziny. Gotowe.

Zobacz także inne nasze przepisy ze Strony Kuchni:

Akcesoria, które ułatwią Ci pracę w kuchni

Materiały promocyjne partnera
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Pasztet z białej fasoli

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Materiał oryginalny: Doskonałe ciasto Balladyna z kajmakiem i serem. Przepis, który zdecydowanie warto wypróbować. Wygląda pięknie, a smakuje jeszcze lepiej - Strona Kuchni

Wróć na zamosc.naszemiasto.pl Nasze Miasto