W Cukrowni Werbkowice, czyli jednym z najnowocześniejszych zakładów Krajowej Spółki Cukrowej produkcja cukru idzie pełną parą już od 20 września:
- Aktualnie przerabiamy 8,5 tys. buraków na dobę co daje 1300 ton cukru na dobę. W sumie od początku kampanii wyprodukowaliśmy 18 tys. ton cukru. Docelowo, czyli przez około 95 dni kampanii chcemy wyprodukować 115 ton cukru - mówi Edward Wyłupek, dyrektor Cukrowni Werbkowice.
Jak tłumaczy z kolei Mirosław Koszałko, główny technolog Cukrowni Werbkowice, kluczowa nie jest jedynie ilość, ale i jakość. A ta ma być w Werbkowicach najwyższa - ze względu na dobry surowiec i staranną produkcję.
Kto ma tak wysokie oczekiwania? - Cukier z Werbkowic znajduje zastosowanie głównie w przemyśle farmaceutycznych oraz produkcji odżywek czy napoi znanych marek - tłumaczy Mirosław Koszałko.
W tym roku buraki wyjątkowo obrodziły. Szacuje się, że rolnik zbierze ich nawet 60 ton z hektara: - To rekordowy plon tutaj na wschodzie - mówi Edmund Kawka, dyrektor surowcowy w Cukrowni Werbkowice.
Mimo obfitych plonów, cena buraka spadła. W tym roku rolnik otrzyma 137 zł. za tonę. Rolnicy nie kryją niezadowolenia: - Cena buraka spada a środki produkcji drożeją. Trudno być zadowolonym. W tym roku i prawdopodobnie w przyszłych latach bardziej opłacalna będzie fasola. Nie jest też źle z rzepakiem - ocenia jeden z rolników, którzy sprzedają buraki w Werbkowicach.
Kalendarz siewu kwiatów
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?