Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Wyśmienity kapuśniak z młodej kapusty. Tak robiły go nasze babcie. Oto przepis na tradycyjną zupę z kapustą, boczkiem i ziemniakami

Katarzyna Puczyńska
Katarzyna Puczyńska
Sycący i pyszny kapuśniak z młodej kapusty z boczkiem i ziemniakami. Zobacz, jak szybko i prosto możesz przygotować taką wyśmienitą zupę. Kliknij galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem.
Sycący i pyszny kapuśniak z młodej kapusty z boczkiem i ziemniakami. Zobacz, jak szybko i prosto możesz przygotować taką wyśmienitą zupę. Kliknij galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem. Katarzyna Puczyńska
Kapuśniak z młodej kapusty to pyszna, sycąca i tradycyjna zupa, która dla wielu kojarzy się z dzieciństwem. Można ją bardzo łatwo i szybko przygotować. Wystarczy pokroić składniki i pogotować przez 20 minut. Smakuje wyśmienicie, jak u babci. To idealne danie na wiosnę i lato. Wypróbuj sprawdzony przepis na kapuśniak z młodej kapusty z boczkiem i ziemniakami.

W skrócie:

Szybka zupa - sprawdzony przepis

Mam dla ciebie przepis na kapuśniak z młodej kapusty z ziemniakami i boczkiem. To pyszne i sycące danie, którego przygotowanie jest bardzo proste. Zupa jest niemal błyskawiczna. By ją zrobić, potrzebujesz bulionu drobiowego lub warzywnego. Jeśli jednak go nie masz, to dopraw zupę dodatkowo lubczykiem, pietruszką, liściem laurowym i czosnkiem. Możesz dodać także kiełbasę. Kapuśniak z młodej kapusty to idealne danie na ciepłe dni.

Przepis na kapuśniak z młodej kapusty

czas przygotowania: 10 minut + gotowanie 20 minut
porcja na: ok. 4 osoby
poziom trudności: łatwy

Składniki:

  • mała główka młodej kapusty,
  • 2 marchewki,
  • 5 ziemniaków,
  • 150 g boczku wędzonego lub surowego,
  • 1 cebula,
  • 2 łyżki posiekanego koperku,
  • 4 pomidory lub 2 łyżki koncentratu pomidorowego,
  • 2,5 litra bulionu drobiowego, warzywnego lub wody,
  • sól i pieprz do smaku.

Jak zrobić kapuśniak z młodej kapusty?

  1. Umyj i osusz warzywa. Kapustę posiekaj.
  2. Marchewkę obierz i pokrój w kostkę lub zetrzyj na tarce.
  3. Cebulę pokrój w drobną kostkę.
  4. Boczek pokrój w kostkę i podsmaż z cebulą na suchej patelni.
  5. Do dużego garnka wlej bulion drobiowy, dodaj ziemniaki i pogotuj 5 minut.
  6. Następnie wrzuć kapustę, marchewkę oraz podsmażony boczek z cebulą. Gotuj jeszcze 15 minut.
  7. Pod koniec gotowania dodaj obrane ze skórki i pokrojone w kostkę pomidory lub koncentrat pomidorowy.
  8. Dodaj także sól i pieprz do smaku oraz posiekany koperek. Gotowe.

Zobacz także inne nasze przepisy ze Strony Kuchni:

Gotuj smacznie i zdrowo!

Materiały promocyjne partnera
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Kiełbaski zapiekane w cieście

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Materiał oryginalny: Wyśmienity kapuśniak z młodej kapusty. Tak robiły go nasze babcie. Oto przepis na tradycyjną zupę z kapustą, boczkiem i ziemniakami - Strona Kuchni

Wróć na zamosc.naszemiasto.pl Nasze Miasto