W skrócie
Taste Atlas to kompendium wiedzy na temat kuchni świata. Stronę stworzył chorwacki dziennikarz Matija Babić w 2018 roku. Autor wraz z czytelnikami tworzy rankingi porządkujące w jednym miejscu potrawy, restauracje i kuchnie świata. Między innymi pochylono się nad najpopularniejszymi potrawami kuchni francuskiej. Do oglądania meczu Polska-Francja w ramach mundialu 2022 zachęcamy do przyrządzenia polskich i francuskich przekąsek, np. bagietki z serem brie.
Kliknij w przycisk, aby zobaczyć najpopularniejsze dania z Francji według Taste Atlas
TOP 10 najpopularniejszych dań z Francji
- Ratatouille – prowansalskie danie z warzyw na bazie cukinii, bakłażana, papryki, pomidorów i czosnku. Ratatouille może być jedzony jako samodzielne danie lub dodatek do mięsa, np. pieczonego kurczaka.
- Crème brûlée – tradycyjny deser z kremu przypominającego budyń waniliowy z charakterystyczną skorupką karmelizowanego cukru. Oryginalną nazwę można tłumaczyć jako „przypalony krem”.
- Soufflé – suflet to jajeczny deser o delikatnej konsystencji. Lekkości nadają ubite białka, które napowietrzają jajeczną bazę. Suflety można podawać na słodko jako deser lub na wytrawnie w ramach kolacji. Najpopularniejszy jest suflet czekoladowy lub suflet serowy.
- Foie gras – rodzaj pasztetu przygotowanego z otłuszczonej wątroby gęsi lub kaczek. Delikatna przystawka uważana jest za kontrowersyjną z racji karmienia zwierząt rurką na siłę, aby szybciej utyły. Foie gras najczęściej podawane jest z kromką bagietki i kieliszkiem białego wina.
- Bisque – wyrazista w smaku kremowa zupa z owocami morza, śmietanki i odrobiną koniaku. Nazwa prawdopodobnie odnosi się do słów bis cuits oznaczający dwukrotne gotowanie. Współcześnie bisque najczęściej gotuje się z homara i krewetek.
- Éclair – ciasto parzone przełożone śmietankowym kremem i oblane polewą czekoladową to jeden z klasycznych deserów kuchni francuskiej. Współcześnie eklery spotyka się w wielu wersjach, np. oblane różową czekoladą.
- Makaroniki – bezowe ciastka nadziewane słodkim ganache. Delikatne wypieki o pastelowym kolorze uważane są za dowód artystycznego kunsztu cukiernika. Makaroniki są najpopularniejszymi ciastkami w Paryżu.
- Baguette – najbardziej charakterystyczny wypiek pochodzący z Francji. W 2022 roku wpisany na Listę Niematerialnego Dziedzictwa Kulturowego UNESCO. Podłużne pieczywo z chrupiącą skórką i miękkim miąższem to symbol prostoty i zarazem umiejętności piekarza.
- Quiche – wyjątkowy przysmak składający się z ciasta kruchego lub francuskiego wypełnionego masą z jajek, śmietany, serów, grzybów lub warzyw. Quiche serwowany jest na ciepło lub na zimno z sałatką.
- Croissant – rogaliki z ciasta półfrancuskiego w kształcie półksiężyca. Maślane ciasto jest lekkie w środku i znakomicie smakuje do filiżanki czarnej kawy. Obecnie croissant nadziewany jest kremem pistacjowym, czekoladą lub konfiturą, np. malinową. O poranku do najlepszych francuskich piekarni (boulangeries) potrafią ustawiać się kolejki po kilka śniadaniowych rogali.
Francuskie sery
Trudno wyobrazić sobie francuską kuchnię bez serów. Dojrzewające i pleśniowe sery są kulinarną dumą. Prezydent Charles de Gaulle określił Francję krajem 300 serów. Jednak smakosze serów doliczyli się ich ponad 1000. Wliczane są w to różne gatunki serów i ich wersje smakowe. Wśród nich można wybrać swój ulubiony zestaw do deski serów. Na przykład można podać camembert, roquefort i comté z bagietką, konfiturą z czereśni i winogronami.