Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów
3 z 7
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Każdy rodzaj pieczywa posiada określone wartości odżywcze, a...
fot. yelenayemchuk/123rf.com

Chleb tuczy, a białe bułki to zawsze zły wybór? 5 mitów na temat pieczywa. Oto, dlaczego nie warto w nie wierzyć

Pieczywo ciemne jest zdrowsze od białego

Każdy rodzaj pieczywa posiada określone wartości odżywcze, a przede wszystkim zawiera węglowodany, białka i tłuszcze. Faktem jest, że produkty pełnoziarniste, a więc te o ciemnej barwie, mają więcej błonnika oraz witamin i składników mineralnych, które są zawarte w otrębach niż chleb z mąki oczyszczonej. Mają także niższy indeks glikemiczny.

Jednak na jakość pieczywa wpływ ma nie jego kolor, a użyte do wypieku składniki. Wybierając ciemne pieczywo uważamy, że zostało ono zrobione z mąki nieoczyszczonej, czyli niepozbawionej otrębów, a więc z pełnego ziarna (pieczywo razowe lub pełnoziarniste). Tymczasem jego kolor może wynikać z dodatku słodu lub karmelu, którym producenci „zabarwiają” pieczywo pszenne.

Bardziej niż kolorem należy kierować się jego składem i wybierać pieczywo z mąki razowej typu 2000 lub z mąki z pełnego przemiału. Warto również zwrócić uwagę na wagę bochenka, ponieważ produkty zawierające pełne ziarno są cięższe i bardziej zbite od tych zrobionych z białej mąki z dodatkami i spulchniaczami.

Zobacz również

Stal Stalowa Wola wygrywa z Sandecją [ZDJĘCIA]

Stal Stalowa Wola wygrywa z Sandecją [ZDJĘCIA]

Zełenski rozmawiał ze spikerem Izby Reprezentantów USA. Co ustalono?

Zełenski rozmawiał ze spikerem Izby Reprezentantów USA. Co ustalono?

Polecamy

Hrubieszowskie starostwo w piątek będzie pracować krócej. W Biłgoraju mają wolne

Hrubieszowskie starostwo w piątek będzie pracować krócej. W Biłgoraju mają wolne

Przygotowanie do matury z biologii. Metabolizm cz. III

Przygotowanie do matury z biologii. Metabolizm cz. III

W trosce o czystość naszych lasów

W trosce o czystość naszych lasów