5 z 25
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
![W Małopolsce zarejestrowanych jest niemal 200regionalnych...](https://d-art.ppstatic.pl/kadry/k/r/58/6d/647ef3f8a1d26_o_large.jpg)
fot. Lukasz Kaczanowski/Polska Press, zdjęcie ilustracyjne
23 ciekawostki o Małopolsce. Która wieś zainspirowała twórców Wiedźmina? Gdzie szukać anomalii klimatycznej? Będziecie zaskoczeni
Bogactwo produktów regionalnych
W Małopolsce zarejestrowanych jest niemal 200regionalnych produktów. Daje jej to drugie miejsce pod względem ich liczby (po Podkarpaciu). Wśród specjalności regionu, których każdy turysta powinien spróbować, znajdują się np. oscypek, bryndza podhalańska, krakowski obwarzanek, moskale, kwaśnica, bombolki, pstrąg ostrowski, wędliny z Podstolic, miód nowosądecki.