Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Światowy Dzień Jabłka. Sprawdziliśmy, ile w pierwszych dniach jesieni musimy zapłacić za jabłka na zielonym rynku w Zamościu [ZDJĘCIA]

Lila Pietrusiewicz
Lila Pietrusiewicz
Jabłko jest jednym z najpopularniejszych owoców w kraju i na świecie. To jednocześnie symbol polskiego rolnictwa. Wczoraj (28 września) obchodziliśmy Światowy Dzień Jabłka.

Celem święta jest popularyzacja zalet tego owocu. O magicznych właściwościach jabłka wiadomo od setek lat. To m.in. symbol zdrowia, życia, urody, piękna, miłości, urodzaju i długowieczności. To także zakazany owoc, symbolizujący wiadomości zła i dobra, system ocen i norm moralnych.

Tradycje sadownicze na szerszą skalę zapoczątkowała w Polsce królowa Bona, która jeszcze w XVI wieku przeznaczyła ogromne obszary ziemi na plantacje drzew owocowych, szczególnie jabłoni.

W 2019 roku polskie jabłka eksportowane były do 47 krajów na świecie w ilości 570 tysięcy ton. W ciągu ostatnich lat rodzime Jabłka Grójeckie zostały wyróżnione poprzez uzyskanie Chronionego Oznaczenia Geograficznego, co stawia je w czołówce europejskich produktów rolnych, na równi z francuskimi i włoskimi serami i winami.

Wśród najbardziej znanych i lubianych odmian można wymienić tradycyjną Antonówkę, Malinówkę, Szarą Renetę oraz Delikates, Ligol, Rubin, Jonatan, Gala, Lobo, Golden Delicious, Mekintosz, Celesta, Cortlandy a także Idaredy.

Regularne spożywanie jabłek, może zmniejszać ryzyko powstawania wielu groźnych chorób, między innymi: udaru mózgu, cukrzycy typu 2, demencji starczej oraz choroby Alzheimera, astmy oskrzelowej. Gryzienie i żucie jabłek stymuluje dziąsła i pobudza wydzielanie śliny, która działa przeciwbakteryjnie i przeciwpróchniczo. Jabłko możemy śmiało nazwać superowocem

– przekonuje Prof. Dr. hab. Dariusz Włodarek, lekarz, dietetyk i żywieniowiec, Kierownik Zakładu Dietetyki Instytutu Nauk oka Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie.

Chociaż jesteśmy światową jabłkową potęgą, a jabłka mają wiele walorów zdrowotnych, Polacy spożywają ich wciąż zbyt mało. Badania przeprowadzone w ramach akcji „Narodowe badania konsumpcji warzyw i owoców” wskazują, że 40% konsumentów spożywa jabłko tylko raz w tygodniu lub w ogóle.

W Światowym Dniu Jabłka sprawdziliśmy, ile musimy za nie zapłacić. Cena 2,8 zł za kg mogła cieszyć, ale to i tak dużo więcej niż w ubiegłym sezonie.

Tak kształtowały się ceny jabłek oraz wybranych warzyw i owoców w pierwszy poniedziałek tegorocznej jesieni:

Owoce:
gruszki(3,5-5 zł/kg);
jabłka (2,8-4 zł/kg);
maliny (7-7,5 zł za opakowanie);
pigwa (6zł/kg),
śliwki (2,5-4zł/kg);
truskawki (12-15 zł/kg)
winogron (6-7 zł/kg);

Warzywa:
brokuł (2,5 4 zł/sza sztukę);
buraki (3-3,5 zł/kg );
cebula (3-4 zł/kg);
cebula ze szczypiorem (2-2,5 zł za pęczek);
czosnek (1-1,5 główka)
fasola szparagowa (9-10 zł/kg);
kalafior (2,5-4 zł za sztukę):
kapusta (2,5-3 zł za sztukę);
koper, pietruszka (1,5 zł-2zł. za pęczek);
kukurydza (2 zł. sztuka);
marchew (2-3 zł/kg);
ogórki gruntowe (4,5-7 zł/kg);
papryka (6-7 zł/kg);
pomidory (3-7 zł/kg);
pomidory zielone (4-5 zł/kg);
słonecznik (2-5zł/za sztukę);
ziemniaki (1-1,5 zł/kg).

Za kg orzechów laskowych zapłacimy 12-14 zł.

Zapraszamy do obejrzenia naszych zdjęć!

Więcej: Ceny na zielonym rynku w Zamościu

od 7 lat
Wideo

META nie da ci zarobić bez pracy - nowe oszustwo

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na zamosc.naszemiasto.pl Nasze Miasto