Lubelskie na talerzu - czytaj nasz serwis poświęcony kulinariom
Przepis na Tagine z kuskusem i rodzynkami
Składniki:
5 kg udźca baraniego
2 kg cebuli
1 l bulionu wołowego
10 ząbków czosnku
10 listków laurowych
kmin rzymski
szalotki
cynamon
papryka słodka
papryka ostra
2 łyżki koncentratu pomidorowego
po miseczce śliwek i rodzynek
2 bakłażany
2 cukinie
4 pomidory
miseczka zielonych oliwek
łyżka miodu
łyżka masła
pęczek dzikiej mięty
garść migdałów
Sposób przygotowania:
Baraninę kroimy w kostkę i marynujemy w cebuli, liściu laurowym, cynamonie i zostawiamy na noc. Baraninę przekładamy do głębokiego naczynia.
Pieczemy w temperaturze 160 stopni przez 2,5 godziny sporadycznie mieszając.
Po wyjęciu mieszamy z koncentratem rozprowadzonym w bulionie, migdałami uprażonymi i wymieszanymi z łyżką miodu, cynamonu i masła, przyprawami, poszatkowaną miętą, namoczonymi bakaliami, pokrojoną w piórka szalotką, pokrojonym w dużą kostkę bakłażanem, cukinią, pomidorem i oliwkami.
Przykrywamy folią aluminiową i dalej pieczemy w 160 stopniach przez 1,5 godziny.
Wsypujemy kuskus do miseczki i zalewamy wrzącą wodą z dodatkiem łyżki masła. Odstawiamy i czekamy aż kasza wchłonie wodę. Mieszamy kaszę z rodzynkami, ewentualnie doprawiamy solą.
Przepis na Copa Melba
Sposób przygotowania:
Bezy kładziemy na spód naczynia i przekładamy kolejno połówką brzoskwini, łyżką advocata, dwiema gałkami lodów waniliowych i polewamy musem malinowo-miętowym. Dekorujemy miętą.
Beza - białko (czyste, bez żółtka i skorupek, bo się nie ubije) wystudzić, dodać szczyptę soli i ubić z cukrem. Wycisnąć przez rękaw na blachę. Piec w 130 stopniach przez 40 min. Pozostawić do wyschnięcia.
Mus malinowo-miętowy - w pojemniku zblendować maliny z miętą i cukrem. Smak regulować składnikami.
Nasze serwisy:
Kronika policyjna Lubelszczyzny
Repertuar lubelskich kin
Lubelski informator miejski
Z przymrużeniem oka
Najświeższe wiadomości z Twojego miasta prosto na Twoją skrzynkę e-mail. Zapisz się do newslettera!
Prześlij nam swój artykuł lub swoje zdjęcia. Nie masz konta? Zarejestruj się!
Masz firmę? Dodaj ją za darmo do Katalogu Firm.
Organizujesz imprezę? Poinformuj nas
Surówka z rzodkiewki
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?