Lubelskie na talerzu - czytaj nasz serwis poświęcony kulinariom
Przepis z restauracji BelEtage
Sałatka z pieczoną piersią kaczą i figami
Składniki:
2 sztuki filetu z piersi kaczej
100 g świeżych kurek
4 świeże figi
100 g rukoli
kilka pomidorków koktajlowych
pomarańcza
sól, pieprz, tymianek
Sposób przygotowania:
Piersi kacze oczyszczamy, osuszamy, obsmażamy na patelni bez dodatku tłuszczu (kładziemy pierś na zimnej patelni skórą do dołu). Po 5 min przewracamy pierś na drugą stronę, doprawiamy solą, pieprzem i tymiankiem. Następnie mięso wkładamy do piekarnika na 25 min (temp. 180 st.). Kurki oczy-szczamy, smażymy delikatnie na maśle, dodajemy odrobinę soli. W czasie, kiedy kaczka piecze się w piekarniku, oczyszczamy i osuszamy rukolę, myjemy pomidorki koktajlowe i kroimy na pół. Figę nacinamy od góry (4 nacięcia) niezbyt głęboko, żeby się nie rozpadła i rozwijamy w formie kwiatu. Wyjmujemy kaczkę i kroimy ją w plastry o grubości ok. 0,5 cm i chwilę pozostawiamy do odparowania. Na talerzu układamy rukolę, figę, dookoła kaczkę i pomidorki. Na koniec kaczkę skrapiamy odrobiną soku wyciśniętego z pomarańczy.
Nasze serwisy:
Kronika policyjna Lubelszczyzny
Repertuar lubelskich kin
Lubelski informator miejski
Z przymrużeniem oka
Najświeższe wiadomości z Twojego miasta prosto na Twoją skrzynkę e-mail. Zapisz się do newslettera!
Prześlij nam swój artykuł lub swoje zdjęcia. Nie masz konta? Zarejestruj się!
Masz firmę? Dodaj ją za darmo do Katalogu Firm.
Organizujesz imprezę? Poinformuj nas!
Surówka z rzodkiewki
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?