Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Chłodnik (PRZEPIS) Spróbuj prosty przepis na chłodnik z botwinki

Katarzyna Puczyńska
Katarzyna Puczyńska
Chłodnik na kefirze i zsiadłym mleku, z botwinką, ogórkiem, rzodkiewką i koperkiem. Spróbujcie nasz łatwy przepis na bardzo zdrową i orzeźwiającą zupę. Idealnie sprawdzi się w gorące dni.

Składniki

- 2 pęczki botwinki,
- 3 ogórki,
- pęczek rzodkiewki,
- koperek,
- 1 litr kefiru,
- 400 g zsiadłego mleka,
- 2 szklanki bulionu warzywnego lub wody,
- ugotowane na twardo jajka,

Przygotowanie

Botwinkę myjemy, drobno siekamy i gotujemy w 2 szklankach bulionu warzywnego ( lub wody) ok 10 minut. Ogórka i rzodkiewkę myjemy i kroimy w drobną kostkę. Gotujemy jajka ok 10 minut. Siekamy koperek.
Gdy ugotowana botwinka wystygnie, dodajemy kefir i zsiadłe mleko oraz warzywa. Całość mieszamy i doprawiamy solą do smaku.

Podanie

Proponujemy podać schłodzony chłodnik z ugotowanym na twardo jajkiem.

Zobacz także inne nasze przepisy:

Tarta z rabarbarem i bezą

Tarta z borówkami i kremem

Karkówka z grilla

Tort czekoladowy

Sernik na kruchym cieście

Kokosanki

Pobierz

Jak korzystać z aplikacji, by otrzymywać informacje z miasta i powiatu? To proste!
Po wejściu w aplikację w prawym górnym rogu w menu wybierz swoje miasto.

Aplikacja jest bezpłatna i nie wymaga logowania. Oprócz standardowych kategorii, z powodu panującej epidemii, wprowadziliśmy zakładkę "koronawirus", w której znajdziesz wszystkie aktualne informacje związane z epidemią.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Chmieleńskie Babki Wielkanocne 2024

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na krasnik.naszemiasto.pl Nasze Miasto