Składniki
- 2 pęczki botwinki,
- 3 ogórki,
- pęczek rzodkiewki,
- koperek,
- 1 litr kefiru,
- 400 g zsiadłego mleka,
- 2 szklanki bulionu warzywnego lub wody,
- ugotowane na twardo jajka,
Przygotowanie
Botwinkę myjemy, drobno siekamy i gotujemy w 2 szklankach bulionu warzywnego ( lub wody) ok 10 minut. Ogórka i rzodkiewkę myjemy i kroimy w drobną kostkę. Gotujemy jajka ok 10 minut. Siekamy koperek.
Gdy ugotowana botwinka wystygnie, dodajemy kefir i zsiadłe mleko oraz warzywa. Całość mieszamy i doprawiamy solą do smaku.
Podanie
Proponujemy podać schłodzony chłodnik z ugotowanym na twardo jajkiem.
Zobacz także inne nasze przepisy:
Pobierz
Jak korzystać z aplikacji, by otrzymywać informacje z miasta i powiatu? To proste!
Po wejściu w aplikację w prawym górnym rogu w menu wybierz swoje miasto.
Aplikacja jest bezpłatna i nie wymaga logowania. Oprócz standardowych kategorii, z powodu panującej epidemii, wprowadziliśmy zakładkę "koronawirus", w której znajdziesz wszystkie aktualne informacje związane z epidemią.
Chmieleńskie Babki Wielkanocne 2024
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?