W tym roku producenci zaskoczą wszystkich uczestników kiermaszu nie tylko wymyślnymi przepisami, ale tak-że oryginalnymi nazwami po- traw. Spotkamy się np. z bryjką lnianą, golasami jaglano-marchwiowymi oraz mucybułami. Swoje smakowe walory zaprezentują też: łopatka gospodyni oraz żebro hetmana Zamojskiego. Na stole nie zabraknie również topielca ze szczypiorem, trzoniaka krzczonowskiego, a także zagadkowo
brzmiących - ducha puszczy i miodowego źródła.
Podczas wystawy odbędzie się też jubileuszowy plebiscyt na "Perłę pereł Lubelszczyzny". Spośród laureatów "Naszego Kulturalnego Dziedzictwa" z ostatnich 10 lat specjalne jury wybierze najsmaczniejsze danie.
Odwiedzający kiermasz będą mieli także okazję do zakupu regionalnych wyrobów: chleba, kiełbas, wędlin, serów, pasztetów oraz pierogów przygotowywanych na różne sposoby. Nie zabraknie również słodkości, miodów i wybornych nalewek.
Niedzielne święto regionalnej kuchni organizuje lubelski Urząd Marszałkowski. Bilet wstępu (tak jak do skansenu) kosztuje 8 złotych - normalny, 4 zł zaś ulgowy.
Oficjalne otwarcie imprezy zaplanowano na godz. 12. Do "kotleta" zagrają takie zespoły, jak Pelagia z Ryk czy Ziemianki z Przegaliny.
9 ulubionych miejsc kleszczy w ciele
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?