Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

W niedzielę w lubelskim skansenie uczta:aż 200 potraw

Redakcja
Już w najbliższą niedzielę w Lublinie rusza kolejna edycja konkursu "Nasze Kulinarne Dziedzictwo - Smaki Regionów". Do Muzeum Wsi Lubelskiej zjadą tego dnia wytwórcy regionalnych przysmaków z całego regionu. W sumie wystawią 200 różnego rodzaju produktów i potraw. Natomiast w konkursie na najlepszy regionalny produkt wystartuje 145 wystawców.

W tym roku producenci zaskoczą wszystkich uczestników kiermaszu nie tylko wymyślnymi przepisami, ale tak-że oryginalnymi nazwami po- traw. Spotkamy się np. z bryjką lnianą, golasami jaglano-marchwiowymi oraz mucybułami. Swoje smakowe walory zaprezentują też: łopatka gospodyni oraz żebro hetmana Zamojskiego. Na stole nie zabraknie również topielca ze szczypiorem, trzoniaka krzczonowskiego, a także zagadkowo
brzmiących - ducha puszczy i miodowego źródła.

Podczas wystawy odbędzie się też jubileuszowy plebiscyt na "Perłę pereł Lubelszczyzny". Spośród laureatów "Naszego Kulturalnego Dziedzictwa" z ostatnich 10 lat specjalne jury wybierze najsmaczniejsze danie.
Odwiedzający kiermasz będą mieli także okazję do zakupu regionalnych wyrobów: chleba, kiełbas, wędlin, serów, pasztetów oraz pierogów przygotowywanych na różne sposoby. Nie zabraknie również słodkości, miodów i wybornych nalewek.

Niedzielne święto regionalnej kuchni organizuje lubelski Urząd Marszałkowski. Bilet wstępu (tak jak do skansenu) kosztuje 8 złotych - normalny, 4 zł zaś ulgowy.
Oficjalne otwarcie imprezy zaplanowano na godz. 12. Do "kotleta" zagrają takie zespoły, jak Pelagia z Ryk czy Ziemianki z Przegaliny.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

9 ulubionych miejsc kleszczy w ciele

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Materiał oryginalny: W niedzielę w lubelskim skansenie uczta:aż 200 potraw - Lublin Nasze Miasto

Wróć na lublin.naszemiasto.pl Nasze Miasto